ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bu kez de hedefine Bitcoin (BTC) satın alımlarıyla özdeşleşmiş olan MicroStrategy şirketini aldı. SEC, MicroStrategy’nin Bitcoin’i muhasebeleştirme yöntemini “BTC’deki volatilteyi, yatırımcılara sunduğu resmi olmayan muhasebe hesaplamalarından hariç tutamayacağı” gerekçesi ile reddetti.
Nasdaq borsasında listelenen teknoloji ve yazılım şirketi MicroStrategy, kripto para piyasalarında Ağustos 2020’den itibaren ses getirmeye başladı. İlk kez Bitcoin (BTC) yatırımı yapan kurumsal şirket olan ve Ağustos 2020’den bu yana Bitcoin satın alma işlemleri gerçekleştiren MicroStrategy, bu kez de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) engeline takıldı. Bloomberg haberine göre SEC, MicroStrategy şirketinin Bitcoin’in fiyat oynaklığını yatırımcılara sunduğu resmi olmayan muhasebe hesaplamalarından hariç tutamayacağını öne sürerek, şirketin Bitcoin’i muhasebeleştirme yöntemini reddetti.
MicroStrategy Hisseleri Sert Düştü
Söz konusu haberde 2020 yılından bu yana Bitcoin satın alan MicroStrategy şirketinin, ABD’nin kabul gören muhasebe ilkelerine uymayan hesaplamalar kullandığı ve SEC’nin de bu hesaplama yöntemlerine karşı çıktığı ifade edildi. SEC’nin karşı çıkma hamlesi sonrasında MicroStrategy hisselerindeki kayıplar da hızlandı. Hisse senedi piyasalarında son günlerde görülen sert düşüşlerin de etkisi ile MicroStrategy şirketinin hisseleri 24 saat içinde yaklaşık %18 oranda değer kaybederek 375 dolar seviyesine kadar geriledi. Şirketin hisse değeri Kasım ayı başlarında 860 doları görmüştü.
ABD’de Kurallar Ne Diyor?
ABD’de “GAP” olarak bilinen ve genel olarak kabul görmüş olan muhasebe ilkeleri, dijital varlıkların değerlerini raporlama işlemlerinde aslında bir kural belirtmiyor. Ancak öte yandan ABD Yetki Belgeli Kamu Muhasebecileri Enstitüsü’nün kağıt üzerinde bağlayıcı olmayan kılavuzunda, bu tür varlıkların “maddi olmayan varlık” sınıfında yer alması gerektiği belirtiliyor.
Kılavuzda belirtilen bu yöntem, yatırım şirketi olmayan şirketlerin, kripto paraları maliyetleri ile kaydedip, sadece değer düşüşü görüldüğünde düzeltme yapmaları gerektiği anlamına geliyor. Söz konusu şirketler, bu varlıklar kayda alındığı zaman veya değer kaybı görüldüğünde, fiyatın toparlanması halinde tekrar revize uygulayamıyor. Bu nedenle de olası değer artışları, varlık satılana kadar ilgili varlıklara yansımıyor.
SEC Neyi Reddetti?
Twitter üzerinden konuyu bir örnek üzerinden anlatan “Tier10k” isimli kripto para habercisi, MicroStrategy’nin durumunun daha net anlaşılması için şu yönteme başvurdu:
- Örneğin MicroStrategy 10 bin dolarda iken 1 Bitcoin satın aldı,
- Şirket daha sonra 60 bin dolar fiyatında bir kez daha alım yaptı,
- Bitcoin’in mevcut fiyatı da 50 bin dolarda dengelendi.
Bu şartlar ışığında mevcut kurallara göre şirketin ikinci satın alma işlemindeki 10 bin dolarlık kaybın yazılması gerekiyor. Ancak SEC, MicroStrategy şirketinin bunu değiştirme önerisini reddetti.