Kripto para piyasalarında son haftalarda Çin fırtınası esiyor. Çin’den peş peşe gelen olumsuz haberler, piyasada büyük sarsılmalara yol açtı ve açmaya da devam ediyor. Gelen olumsuz madencilik haberlerinden sonra bu kez de Çin televizyonlarında dile getirilen “Hepimiz ölürüz” sözleri, kripto para piyasalarında olumsuz karşılandı.
Kripto para piyasası, bir önceki hafta yaşanan olumsuz gelişmelere bağlı olarak çok ciddi değer kayıpları ile sarsıldı. Bu olumsuz gelişmeler arasında Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın yapmış olduğu açıklamalar ve özellikle de Çin’den gelen haberler yer aldı. Çin’de Bitcoin (BTC) ve kripto para madenciliğine yönelik sıkı önlem çalışmalarının başlatılması, piyasaları tepetaklak etmişti. Ardından yeni haftada bu haberlerin etkilerinin yavaş yavaş geçmeye başlaması ile birlikte tekrar toparlanmalar başlamıştı. Ancak Çin’den bir kez daha piyasaları sarsacak haberler geldi.
Qu Qiang Sert Eleştirilerini Dile Getirdi
Pekin Renmin Üniversitesi’nden Qu Qiang, 28 Mayıs tarihinde JPMorgan’ın eski baş ekonomisti Anthony Chan gibi isimler ile beraber China Global Television Network’te (CGTN) Dialogue programına katıldı. Üniversiteye bağlı Uluslararası Para Enstitüsü’nde yardımcı direktör olan Qiang, programda Bitcoin ile ilgili olarak beklenmedik ve sert eleştiriler dile getirdi. Qiang, Bitcoin’in insanlığın standart para birimi olması durumunda “hepimizin öleceğini” ifade etti.
“En Kötü Senaryoda Hepimiz Öleceğiz Demektir”
Satoshi Nakamoto Bitcoin’i “eşten-eşe bir elektronik nakit sistemi” olarak tanıttı. Ancak Bitcoin kimine göre bir para birimi, kimine göre bir değer saklama aracı olarak kabul gördü. Söz konusu televizyon programında Qiang, Bitcoin’in para birimi olarak ele alındığı programda şu sözleri dile getirdi:
“Eğer insanlığın kullanacağı nihai para birimi Bitcoin olursa, en kötü senaryoda hepimiz öleceğiz demektir. Şaka yapmıyorum. Bitcoin’in kısıtlı sayıda arzı var ve bu onu deflasyonist bir para birimi yapar. Bitcoin arzı insanlığın ekonomik gelişmine paralel şekilde artış göstermeyecek. Böyle bir olası durumunda toplumumuzda borç deflasyon sarmalı görülür, iş sektörü kaybolur, toplum küçülür ve sonunda kendi kendine patlar.”
Qiang sözlerinin anlaşılması için gümüşü biten Ming Hanedanı ve altını biten İnka İmparatorluğu örneklerini gösterdi.