Garanti Bankası blockchain ağında geliştirdiği ödeme sistemi için patent başvurusunda bulundu. Türkiye’nin en fazla müşterisi bulunan özel bankalarından Garanti’nin bu hamlesi kripto para basınında da geniş yankı uyandırdı…
Bilindiği üzere bankalar, kullanıcı bilgilerini baz alarak kendi müşterilerine kredi kartı veya alışveriş kampanyası gibi öneriler sunuyor. Fakat bu önerilerde harcamalar için en ödeme aracına yönelik belirleme yapılmıyor. Garanti Bankası, söz konusu bankacılık işlemlerinde en uygun ödeme aracını öneren yeni bir sistem için patent başvurusu yaptı.
Blockchain teknolojisi üzerinde yer alan ve İrem Yılmaz tarafından bulunan sistem, geçtiğimiz hafta kamu erişimine açıldı. Bu sistem sayesinde banka, gelecek harcamaların tahmin edilme ihtiyacını karşılamak için kullanışlı bir araca sahip olabilecek. Garanti Bankası adına kaydedilen sistem banka ve müşteri ilişkilerini yepyeni bir boyuta taşıyabilir.
Garanti Bankası’ndan Dikkat Çekici Hamle
Türkiye’nin önde gelen özel bankalarından olan Garanti, banka müşterilerinin kimlik, banka aboneliği ve kategori bazlı harcama/fatura bilgileri ile ödeme aracı tercihlerini blockchain ağına kaydedecek. Blockchain teknolojisi kullanılarak yapılacak bu kayıt işlemi, bankanın yeni kampanyalarını da şekillendirmiş olacak.
Garanti Bankası yeni bir alışveriş kampanyası hazırlamak istediğinde müşterinin bu kampanya için uygun bir ödeme aracı kullanıp kullanmadığını izleyebilecek. Öte yandan kampanyanın kapsadığı alışveriş kategorilerinde de ticari işlem yapılıp yapılmadığı blockchain ağına kaydedilen veriler üzerinden kontrol edilebilecek.
Garanti’den Patent Başvurusu
Müşterilerin geçmiş harcamaları üzerinden kampanya verilerine göre sıralama yapan sistemde hangi ödeme aracının kullanılabileceği de bu sayede tespit edilebilecek. Konuyla ilgili yapılan açıklamada müşterilere yönelik kampanyalar hakkında şu ifadelere yer verildi: “Bu buluş sayesinde müşterilere kampanyalar sunularak, bu kampanyaların geçerli olduğu ödeme araçları belirtilecek. Müşterilerin kampanyaları tarayarak uygun olanı seçmesini ve müşterilerin gelecek harcamalarının tahmin edilmesini sağlayan bir sistem mümkün kılınmaktadır.”