Banka dışı kredi sektörüne blockchain teknolojisi ile şeffaflık, güven ve kayıt getiren Creditcoin, son dönemde Türk yatırımcıların en çok araştırdığı projeler arasına girmeyi başardı. Banka hizmetlerinde mahrum kalan mikrofinans temsilcilerini daha iyi şartlarda kredi pazarına erişim fırsatı sunan Creditcoin için hazırlanan rehber içeriğimizde;
CTC Coin nedir, nerende ve nasıl alınır, artıları ve eksileri nelerdir, Creditcoin ne vaat eder gibi merak edilen sorular yanıtlanıyor.
Creditcoin (CTC) Coin Nedir?
Creditcoin, banka dışı kredileri blockchain’de kayıt altına alan ve kredi işlemlerine denetlenebilirlik, şeffaflık ve güven getirerek Web3’te borç alanlar ile borç verenler arası bağlantıyı sağlayan merkezsiz finans (DeFi) odaklı bir blok zinciri platformudur. Kullanıcı kredi verileri ile borç verenleri ve borçluları tek bir platformda toplayan Creditcoin protokolünün yerel varlığı CTC Coin’dir. CTC Coin, Ethereum ve Hyperledger Sawtooth blok zincirlerinde iki farklı versiyonu bulunan ve kullanıcıları teşvik etmek adına kullanılan bir kripto para birimidir.
Creditcoin Projesi ve Whitepaper
Creditcoin, gelişmekte olan pazarda banka hesabı olmayanlar arasındaki kredi sistemi eksikliğini kapatmayı hedefliyor. Bankacılık sistemine erişemeyen milyonlarca kişinin borç alma işleminin banka dışı kaynaklara yöneldiğini bildiren geliştiriciler, Creditcoin ile bankaların güvenilirlik problemi nedeniyle kabul etmediği banka dışı kredi kayıtlarını blockchain teknolojisine kaydederek sorunu çözmek istemektedir.
Creditcoin platformu, borç verenler ile borçluları tek bir platformda toplarken çoklu blok zincirleri arasında işlem gerçekleştirmeyi mümkün kılar. Borç almak isteyen kullanıcılar platform aracılığı ile borç verenler ile iletişime geçebilir. Geçilen iletişim sonrası alınan krediler ise blok zincirine kaydedilerek ilerleyen süreçlerde olası bir anlaşmazlık ya da benzeri durumlara karşı saklanır. Bu kayıt sürecinde rol alan madenciler platformun yerel varlığı CTC ile ödüllendirilerek sistemin ihtiyaç duyduğu teşvik mekanizması çalışır.
Bankasız yapı kredisine yardım eden Creditcoin ek olarak yatırımcılar için yeni küresel fırsatlara erişim noktası olarak görev alır. Creditcoin ağı yardımı ile kullanıcılar doğrudan dünyanın dört bir noktasındaki FinTech borç verenlere bağlanarak USDC yatırım yapma ve bankaya gerek duyulmadan kredi temin etmeye yardımcı olur. Gluwa adı verilen uygulama ile gerçek dünyada getiri elde etmeye yarayan Creditcoin protokolünün teknolojik detayları için https://docsend.com/view/2zwzxde adresi üzerinden erişim sağlanabilen whitepaper’a göz atabilirsiniz.
CTC Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Creditcoin 4 Nisan 2019 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Nijerya, Güney Kore ve Estonya merkezli bir ekip tarafından geliştirildi. Protokolün teknolojisi Gluwa tarafından sağlanırken, Creditcoin blok zincirinin bir distribütörü ve temsilcisi olarak Aella görev almaktadır. Platforma ilişkin gelişmeleri takip edebileceğiniz sosyal medya hesapları ise aşağıda paylaşılıyor:
- Twitter - @Creditcoin
- Medium – Creditcoin-foundation
- Discord – Creditcoin
- Telegram – CreditcoinOfficial
- Github – gluwa/Creditcoin
Kullanım Alanları Nelerdir?
CTC Coin kullanım alanları şu şekildedir:
- Ödemeler: Platform içi işlem ücretleri CTC ile ödenir.
- Ücret Geri Ödemeleri: İşlem ücretlerinin ödemesini takip eden 1 yıllık süre sonunda, kullanıcılar tarafından ödenen ücretlerin iadesi CTC ile gerçekleştirilir.
- Teşvik: Madencilik teşvikleri CTC ile yapılır.
- Yatırım: Listeleme yapan kripto para borsalarından CTC alım, satım ve takas işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
- Para Transferleri: Sınır ötesi para transfer işlemlerini itibari para birimleri yerine CTC Coin ile daha hızlı ve düşük maliyetle tamamlayabilirsiniz.
Creditcoin Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Creditcoin, bankaya erişimi olmayan ve farklı pazarlarda gelişen kredi veren – borçlu ilişkisini blok zincire kaydetme misyonu ile farklılaştı. Gerçek dünya ürünlerine kendi blockchain platformu üzerinden erişim sağlama hedefi ile FinTech alanında devrim yaratmak adına önemli bir adım atan platformun benzersiz özelliklerini şu şekilde paylaşabiliriz:
- Borç verenlerin ve mikrofinans sağlayıcıların sermayeye daha fazla erişmesine olanak tanıyan bir kredilendirme altyapısı oluşturur.
- Borç alanları Creditcoin belirteci ile çığır açan değişmez bir defterde işlemleri, kredileri ve nesnel kredi geçmişlerini güvence altına alır.
- Creditcoin blok zinciri, Hyperledger Sawtooth mimarisine danır.
- Denetlebilir ve güvenilir bir kredi bilgileri doğrulama kaynağı oluşturarak kredi işlemlerini eşleştirmek ve kaydetmek için tasarlanmıştır.
- Blok zinciri varlıklarını basit bir protokolle birleştirerek blok zincirleri arası borç verme piyasasında güven ve fırsat yaratır.
- Creditcoin teknolojisi sağlayıcısı (inşa eden) Gluwa’dır.
- Blok zincirinin distribütörü ve temsilcisi (kullanıcıları satın alan) isim ise Aella’dır.
- Ekosistemde aynı temel varlığı temsil eden CTC ve G-CRE olmak üzere iki farklı token bulunur.
Güncel CTC Coin Fiyatı
Borsalardan alınan anlık verilere göre 1 CTC fiyatı %creditcoin-2+try% TL. Döviz cinsinden ise %creditcoin-2+usd% Dolar olarak borsalarda alıcı bulmaktadır. Son olarak, Creditcoin Coin 24 saatte %creditcoin-2+yuzde%.
CTC Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Gerçek dünya ile blok zinciri teknolojisini başarılı bir şekilde birleştiren Creditcoin protokolünün avantajları ve dezavantajları hakkında şunlar söylenebilir:
Avantajları
- Gözetimsiz piyasalardaki kredi işlemlerine şeffaflık ve güven kazandırır.
- Banka dışında kalan milyonlarca kişinin finansa erişimini kolaylaştırır.
- DeFi büyümesinden pozitif etki edebilecek bir projedir.
- Binance dışında kalan büyük kripto para borsalarında CTC listelenir.
- Madencilik teşvikleri yardımı ile gelir elde edilebilir.
Dezavantajları
- Maksimum token arzı sınırlandırılmamıştır.
- DeFi dünyasında güçlü rakiplere sahiptir.
- Çalışma mantığı açısından bazı alanlarda bankalar ile rakip olması, FinTech alanında yaşanacak gelişmelere paralel CTC fiyatlarının baskı altında kalmasına yol açabilir.
- Saldırı ve çalınma riskine karşı donanım cüzdanda saklanabilir.
CTC Coin Hangi Borsalarda Var?
CTC Coin listeleme yapan
- OKX
- KuCoin
- Bithumb
- Huobi
- Gate.io
- MEXC
- Upbit
- Bittrex
- Tapbit
- Bybit
Creditcoin (CTC) Coin Piyasa Bilgileri
CTC Coin toplam arzı 599.999.997 adettir. Maksimum token arz sınırlandırılmamıştır. CTC Coin, 14 Mart 2021 tarihinde $8,71 fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine (ATH) ulaştı. CTC Coin’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) ise $0,1252 fiyatla 13 Mart 2020 tarihinde görüldü. CTC Coin piyasa analizi ve uzman değerlendirmeleri için hazırladığımız değerlendirme yazımıza göz atın!
CTC Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: OKX, Bithumb, KuCoin, vb. CTC Coin listeleme yapan kripto para borsalarının web sitelerine ya da mobil uygulamalarına erişim sağlayın.
- 2. Adım: Seçtiğiniz borsanın işlem kanalı aracılığı ile ücretsiz borsa hesabı oluşturun.
- 3. Adım: Hesabınızı “Güvenlik” sekmesine giriş yaparak KYC doğrulamasını tamamlayarak aktifleştirebilirsiniz.
- 4. Adım: Hesabınıza para gönderin.
- 5. Adım: Kripto para alım ve satım menüsünü kullanarak CTC alım emri oluşturun.
- 6. Adım: Gerçekleşen emir ardından borsa cüzdanınıza yansıyan CTC Coin’i dilerseniz alternatif saklama seçeneklerine transfer edebilir, borsalar arası taşıyabilirsiniz.
Özet Olarak
Creditcoin (CTC) Coin, kredi kayıtlarını şeffaf ve güvenli bir şekilde blockchain temelli defterlere aktaran DeFi protokolünün yerel varlığıdır. Borç veren ve borç alan arasındaki ilişkiyi daha güvenli bir ortama taşıyan Creditcoin, farklı zincirlere erişim gibi artılar ile öne çıkar. Platformun yerel varlığı CTC Coin OKX, MEXC, Bittrex, Bithumb, vb. kripto para borsalarında listelenir.