Merkezsiz finans benimsenmesi önündeki “istikrar” engelini kaldırdığını iddia eden Beta Finance, ülkemizde de yatırımcılar tarafından yakında izleniyor. Ödünç verme, ödünç alma ve açığa satış gibi opsiyonlarını kullanıcılarına sunan Beta Finance protokolünün daha yakından tanımak isteyen okurlarımız;
Beta Finance nedir, artıları ve eksileri nelerdir, ne vaat eder, BETA nereden ve nasıl alınır gibi soruların yanıtlarına ulaşabilirler.
Beta Finance (BETA) Coin Nedir?
Beta Finance; kripto varlık ödünç almak, ödünç vermek ve açığa satmak için Ethereum üzerine inşa edilmiş bir izinsiz para piyasasıdır. Kullanıcılarına kripto varlıklar ile ilgili üç farklı seçenek sunan Beta Finance protokolünün yerel varlığı BETA Coin’dir. BETA belirteci, kullanıcılarına oy hakkı tanıyan bir yönetişim token’idir.
Beta Finance Projesi ve Whitepaper
Beta Finance, piyasa verimliliğini kolaylaştırmak için kritik altyapı ve kullanıcı araçları geliştirerek merkezsiz finanstaki (DeFi) oynaklığı dengelemeyi amaçlıyor. “Herkes İçin Açık Finans” mottosunun yanında olduğunu beyan eden geliştiriciler, gelecekteki projelerin üzerine inşa edeceği temel bir DeFi bloğu sağlayarak finansı yeniden tanımlamak için uğraşı veriyor.
Beta Finance; açığa satışın fiyat oynaklığına ve DeFi’deki eksik olarak kritik finansal altyapı parçalanmasına karşı dengeleyici bir güç olduğuna inanıyor. Yüksek volatiliteyi bir standart olarak kabul etmekten kaçınan Beta Finance bunun yerine DeFi kullanıcılarının kısa varlıklara basit ve sorunsuz bir deneyim sunarak fiyat oynaklığına karşı bir güç olarak hareket etme yeteneği kazanmalarına çalışıyor.
Bu anlamda platform ödünç alma ve ödünç verme özellikleri yanında 1 click short tool isimli bir araç piyasaya sürdü. Bu araç ile yatırımcılar, tek bir tıklama ile farklı kripto para birimleri için short (kısa) pozisyon açabilmekteler. Bu özellik ile yatırımcıların pozisyonlardan korunmasına yardımcı olduğunu iddia eden Beta Finance, short pozisyon açılan token’i ödünç alıp teminat token’i ile değiştirilmesine destek veriyor. Bu sürecin sonunda ise orijinal teminat ve ödünç alınan teminat, short açılan token ile değiştirilmektedir. BETA sahipleri için liq olma durumunda geri dönüş sağlamak adına protokol dahilinde token stake edebilme opsiyonu sunan Beta Finance teknolojisini yakından incelemek için rehber yazımız ardından https://betafinance.gitbook.io/betafinance/ adresi üzerinden erişim sağlanabilen whitepaper’a başvurabilirsiniz.
BETA Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?
Beta Finance, yazılım mühendisi Allen Lee tarafından başlatıldı. Lee, MIT mezunudur. Microsoft ve Facebook’ta yazılım mühendisi olarak görev aldı. Lee tarafından başlatılan proje ayrıca ParaFi Capital, Spartan Group, DeFiance Capital ve Delphi Digital gibi isimlere destekleniyor.
Kullanım Alanları Nelerdir?
BETA Coin kullanım alanları şu şekildedir:
- Yönetişim: BETA sahipleri, platformun geleceğine yönelik kararların alındığı oylamalara katılabilirler.
- İşlem Ücretleri: Platform içi işlem ücretleri BETA ile ödenebilir.
- Stake: Liq olma durumunda geri dönüş sağlamak adına BETA stake edilebilir.
- Madencilik Programı: Platforma likidite sağlayan kullanıcılar BETA ile ödüllendirilir.
- Yatırım: Listeleme yapan kripto para borsalarından BETA alınabilir, satılabilir ve takas edilebilir.
- Para Transferleri: Sınır ötesi para transfer işlemlerini BETA ile yapabilirsiniz.
Beta Finance Projesini Benzersiz Yapan Nedir?
Beta Finance, DeFi için zararlı gördüğü fiyat dalgalanmasına çözüm sunarak farklılaştı. Açığa satışı piyasalara zarar veren bir olgu yerine DeFi ekosisteminde eksik olan ve piyasa istikrarını sağlayan bir finansal araç olarak gören protokol, “1-Click Short” isimli aracı ile kullanıcıların kolayca açığa satış yapabilmelerini sağladı. Bunun yanında borç verenler, borç alanlar ve trader’lar için farklı özelliklere sahip olan Beta Finance’in benzersiz yönleri şu şekilde paylaşılabilir:
- Kısa pozisyondaki anapara ile yeni değiştirilen teminat değiş tokuş edilebilir.
- Liq olma durumunda BETA stake edilerek geri dönüş yapılabilir.
- Daha oynak varlıkları desteklemek için izole bir teminat modeli izleyerek bir başka pozisyonun tehlikeye girmesini önler.
- Teminatlar için çeşitli teminat faktörleri kullanır.
- Varlıklar, farklı varlık katmanlarına tabidir.
- Yatırılmış teminat modeli ile kullanıcılar için daha sıkı fon güvenliği sağlar.
BETA Coin’in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
DeFi’nin en büyük eksikliği olarak gördüğü ve istikrarın önünde engel teşkil eden sorunlara çözüm sunan Beta Finance’in avantajları ve dezavantajları hakkında şunları söyleyebiliriz:
Avantajları
- Ödünç alanlar ve ödünç verenler için güvenli bir ortam sağlar.
- Sağladığı araçlar ile kısa pozisyon açma ve diğer işlemleri basitleştirir.
- Borç vererek ya da madencilik programına katılarak pasif gelir elde edilebilir.
- Borç almak için düşük maliyetli çözüm sunar.
- Liq olma durumunda geri dönüş yapabilmek için staking ile çözüm üretir.
- Binance ve diğer önemli borsalarda listelenir.
Dezavantajları
- BETA fiyatları aşırı oynaktır.
- DeFi ve ödünç verme/alma protokolleri ile rakiptir.
- Saldırı ve çalınma riskine karşı donanım cüzdanda saklayabilirsiniz.
BETA Coin Hangi Borsalarda Var?
BETA Coin listelenen kripto para borsalarından bazıları şunlardır:
- Binance
- PancakeSwap (V2)
- MEXC
- CoinEx
- Bitrue
- WazirX
- Tokocrypto
- LATOKEN
- CoinDCX
- XT.COM
Beta Finance (BETA) Coin Piyasa Bilgileri
BETA Coin maksimum arzı 1.000.000.000 adettir. BETA Coin, 8 Ekim 2021 tarihinde $4,63 fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine (ATH) ulaştı. BETA Coin’de tüm zamanların en düşük seviyesi (ATL) ise $0,05617 fiyatla 10 Kasım 2022 tarihinde görüldü. BETA Coin uzman analizleri ve değerlendirmeleri için hazırladığımız ayrıntılı içeriğe göz atın!
BETA Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
- 1. Adım: Binance, MEXC, PancakeSwap, vb. BETA listeleme yapan kripto para borsalarının web sitelerine ya da mobil uygulamalarına erişim sağlayın.
- 2. Adım: Seçtiğiniz borsanın işlem kanalı yardımı ile ücretsiz hesap oluşturun.
- 3. Adım: Güvenlik sekmesine giriş yapın ve KYC bilgilerinizi kullanarak hesabınızı aktifleştirin.
- 4. Adım: Hesabınıza para gönderin.
- 5. Adım: Kripto para alım ve satım menüsü aracılığı ile BETA alım emri verin ve emrin gerçekleşmesini bekleyin.
- 6. Adım: Gerçekleşen emir ardından borsa cüzdanınızdan BETA Coin’i takip edebilir ya da dilerseniz alternatif saklama seçeneklerine transfer edebilirsiniz.
Özet Olarak
Beta Finance (BETA) Coin, DeFi benimsenmesine odaklanan bir kripto para birimidir. 1 milyar adet maksimum arzla sınırlanan BETA; teşvik ve yönetişim amacı ile kullanılır. Kullanıcılarına ödünç verme, ödünç alma ve açığa satış opsiyonları sunan platformun yerel varlığı olan BETA Coin’i Binance, Tokocrypto, WazirX, PancakeSwap, vb. kripto para borsalarından satın alabilirsiniz.