Kripto Para

Türkiye Merkez Bankasından kripto para ödemelerine yasak!

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün gece Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile kripto para ödeme işlemlerine engelleme getirildiğini duyurdu. Merkez Bankası yayınladığı basın duyurusunda kararın gerekçesini de açıkladı.

    Kripto paraların son dönemlerde büyük ilgi artışı yaşaması dünyanın her yerinde görüldü. Tüm dünyada artan bu ilgiye Türkiye de ciddi şekilde ortak oldu. Hatta öyle ki Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan araştırmada, 74 ülkede kripto para kullananların ülke nüfusuna oranla Avrupa’da en fazla kripto para kullanan ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Türkiye bu araştırmada, dünyada da 4. oldu.

    Ülke nüfusunun %16’sının kripto para kullandığı belirlenen Türkiye’de, artan bu büyük ilgi sonrasında dijital para çalışmaları da ağırlık kazandı. Türkiye’nin kendi dijital para çalışmaları için Dijital Dönüşüm Ofisi kuruldu. Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yayınlanan ekonomik takvimde, Türkiye’nin dijital para altyapı çalışmalarının 31 Aralık tarihine kadar tamamlanacağı belirtildi.

    Yönetmelik 30 Nisan’da Yürürlüğe Girecek

    Bütün bu çalışmalar ve araştırmalar Türkiye’nin kripto paralara karşı hangi noktada durduğunu gösteren önemli ipuçlarını barındırıyordu. Ancak dün gece Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından duyurulan yönetmelik duyurusunda Türkiye’de kripto para ile yapılan ödemelere engelleme getirildiği açıklandı. Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. TCMB, engelleme kararının gerekçesini de açıkladı.

    Resmi Gazete’de yayımlanan TCMB yönetmeliğine göre, Türkiye’de kripto paralar doğrudan ya da dolaylı olarak ödeme işlemlerinde kullanılamayacak. Kripto paraların ödemelerde kullanılmasına yönelik kısıtlama kararını kapsayan yönetmelik, 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girecek.

    Merkez Bankası’nın Karar Gerekçeleri

    TCMB tarafından gece açıklanan kararda şu ifadelere yer verildi:

    “Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülmez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır.

    Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığı gözlenmişti. Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zaafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir.”

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle