Türkiye’nin en büyük kripto para borsalarından biri olan BtcTurk, son dönemlerde çeşitli gelişmeler ile sık sık gündeme geliyor. Geçtiğimiz dönemlerde “veri sızıntısı” ile ilgili yaşananlarla gündeme gelen BtcTurk, bu kez “risk kontrolü” hamlesi ile tepkilerin odağında kaldı.
Geçtiğimi ay Türkiye’nin en büyük kripto para borsalarından biri olan BtcTurk, veri sızıntısı ile ilgili yaşananlar dolayısıyla tepki çekmişti. Ardından borsa, birkaç gün önce bir kullanıcısının hesabını askıya aldığı iddiaları ile gündeme geldi. Peş peşe sosyal medyaya yansıyan gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Sosyal medyada paylaşılan gönderilere bakıldığında BtcTurk’ün bir kullanıcısına “risk kontrolü” uyguladığı ve kullanıcının yatırmak istediği fonun kaynağını açıklamasını istediği görülüyor.
Yerli kripto para piyasası bu konuda ikiye bölünmüş durumda sayılır. Bir kesim borsanın talebini normal karşılıyor, bir kesim ise BtcTurk’e tepki gösteriyor. Özellikle medyaya yansıyan bir görselde BtcTurk’ün 503.341 TL yatırmak isteyen kullanıcısından detaylı bilgi ve belge talep etmesi piyasalarda çok karşılaşılan bir durum değil. Ancak Türkiye topluluğunda bu durum tepki çekmiş olsa da aslında yasal olarak normal bir durum.
BtcTurk’ün İlettiği Mesaj
BtcTurk’ün söz konusu talep mesajında şu ifadeler yer alıyor:
“Merhaba, şirketimize göndermiş olduğunuz 26/05/2021 12.56.36 tarihli toplam 503,341.00 TRY’lik para yatırma işlemlerinize konu Türk Lirası bakiyeyi nereden elde ettiğinizi gösterir detaylı açıklamanız ile bahse konu Türk Lirası bakiyenin kaynağını gösterir ve açıklamanızı destekleyici belgeleri (beyan etmiş olduğunuz birikim hesabınıza ait hesap hareket dökümü, beyan etmiş olduğunuz ev satışınıza ait satış sözleşmesi vb.) iletmenizi rica ederiz.”
BtcTurk’ün ilettiği mesajın devamında, bilgi ve belgelerde tutarsızlık belirlenmesi ya da istenilen bilgilerin belli bir tarihe kadar gönderilmemesi durumda, kullanıcının hesabının süresiz olarak kapatılabileceği ifade ediliyor.
MASAK’ın Getirdiği Yeni Şartlar
Bir süre önce Türkiye’de kripto para borsaları Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) ve diğer düzenleyiciler tarafından yükümlü hale getirildi. Bu örnek de kara para aklamayı engelleme ve buna benzer regülasyon kararlarına uyulduğuna işaret ediyor. Her ne kadar kullanıcıya yöneltilen sorular tepki çekmiş olsa da bunun doğrudan MASAK’ın gerekli gördüğü sorular olduğunu söylemek mümkün.