Kripto para sektörünün merak edilen dinamikleri hakkında önemli araştırmalar yapan Cambridge Üniversitesi, yine dikkat çekici bir rapor yayınladı. Çin’in BTC madenciliği üzerindeki gücü mercek altına alınırken, Türkiye’nin de bu sektördeki payına yer verildi…
Cambridge Alternatif Finans Merkezi, kripto para piyasası ve sektörüne yönelik dikkat çekici araştırmalar yapmaya devam ediyor. Uzun zamandır kripto para madenciliğinin merkezi haline gelen Çin, son dönemde ülkedeki madencilik tesislerini kapatmaya başlamıştı. Bu değişikliğin ardından Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, madencilik gücü üzerindeki değişimleri inceledi.
Çin’in küresel Bitcoin ağına bağlı bilgisayar gücü yani BTC hash oranı, 2019 yılının Eylül ayında yüzde 75 seviyesindeydi. Cambridge Alternatif Finans Merkezi’nin son araştırmasında bu verilerin Nisan 2021’de performansı ölçündü. Buna göre Çin’in Bitcoin madenciliği hash oranı yüzde 46’ya kadar geriledi.
Madencilik Tesislerine Sert Yaptırımlar
Kripto paralar ile ilgili sert tedbirler alan Çin, mayıs ayında şimdiye kadar görülmemiş bir BTC madencilik karşıtı politika benimsedi. Ülkedeki neredeyse tüm dev Bitcoin madencilik tesislerini kapatmaya zorlayan ve bunların elektriğini kesen Çin, kripto para piyasasında çöküşü tetikledi.
Fosil yakıtlar ile madencilik yapan bölgelerin yanında temiz enerji ile çalışan Sichuan bölgesindeki madencilik firmaları da Çin baskısından dolayı kapatıldı. Son olarak Anhuie eyaletinde elektrik kesintilerin artması bahane edilerek 2024 yılına kadar tüm madencilerin bölgeden çıkartılacağına karar verildi.
İşte Türkiye’nin BTC Hash Oranı
Çin’in bu politikasından sonra dev BTC madencilik firmalarının büyük bir çoğunluğu Kazakistan, ABD, İran ve Kanada gibi ülkelere göç etti. ABD’nin BTC hash oranındaki payı yüzde 4’ten yüzde 16.8’e çıkınca bu süreçte en çok göç alan bölgelerden biri oldu. Araştırmada ayrıca Türkiye’nin verilerine de yer verildi.
Türkiye’nin BTC madenciliğindeki payı artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl küresel Bitcoin madenciliğinin yüzde 0.03’lük bölümü Türkiye’ye aitti. Bu oran son verilere göre yüzde 30’un üzerinde artış göstererek yüzde 0.04’e yükseldi.