Son dönemlerde hızla büyüyen kripto para sektörü, birçok kişi tarafından bu büyümelerden dolayı “balon” olarak adlandırılıyor. Ancak Solana (SOL) CEO’su Anatoly Yakovenko, kriptoların balon olmadığını, kripto benimsemesini diğer teknolojilerle karşılaştırarak ifade ediyor.
Kripto para sektörü son dönemlerde çok hızlı bir büyüme elde etti. Aralık 2020’de gelen değer artışlarıyla başlayan rallide, Mayıs ayı ortalarına kadar sektör öngörülemez şekilde genişledi. Birçok kripto para birimi bu süreçte çok ciddi artışlar yaşadı. Mayıs ayındaki çöküş sonrası oldukça gerileyen sektör, Temmuz sonlarından bu yana tekrar hızla büyüme elde etti. Yeniden şahlanan kripto para sektörü, birçok kişinin yeniden “balon” eleştirilerini gündeme getirmeye başladı. Ancak Solana (SOL) CEO’su Anatoly Yakovenko böyle düşünmüyor.
Artan Piyasa Değerinde SOL’un Payı Oldukça Büyük
Kripto paraların benimsenme yaygınlığını, diğer teknolojilerle kıyaslayan Anatoly Yakovenko “Belki de e-postanın internette çalışmaya başladığı aşamadayız” sözlerini dile getirdi. Mayıs ayındaki çöküş sonrasında, 19 Temmuz tarihinde kripto para piyasasının toplam değeri 1,2 trilyon dolar seviyesindeydi. Ancak bu değer ikiye katlandı ve 2,4 trilyon dolara kadar yükseldi. Bu ciddi değer artışında, en büyük altcoin Ethereum’un (ETH) rakibi Solana’nın da ciddi bir payı bulunuyor. Solana, bu özelliğinden dolayı “Ethereum katili” olarak da adlandırılıyor.
Kripto para sektöründeki ciddi büyümeye katkı sağlayan SOL token, CoinGecko verilerine göre geçtiğimiz aya oranla 3 kat değer artışıyla piyasa değerini 40 milyar doların üzerine çıkardı. SOL, 42,6 milyar dolarlık piyasa değeri ile en büyük 7. kripto para konumunda bulunuyor. 6. sırada 59,6 milyar dolar ile XRP ve 8. sırada da 38,7 milyar dolarlık piyasa değeri ile Dogecoin (DOGE) yer alıyor.
Yakovenko’ya Göre Sektör Balon Gibi Görünse de Değil
Solana’nun kurucusu ve CEO’su Yakovenko’ya göre kripto para sektöründe görülen bu meblağlar, sektörü bir balon gibi gösteriyor olsa da kriptolar balon değil. Konuya ilişkin olarak Anatoly Yakovenko’nun ifadeleri şöyle:
“Bu, sektörde gerçekten farklı bir zaman. Bu nedenle bir olduğunu söylemek doğru olmaz. 2017 balonu geldi ve geçti. Ardından insanlar 3 yıl boyunca bir şeyler inşa ettiler. Şimdi yeni mühendislerin, yeni geliştiricilerin sektöre dahil olup altyapıyı hızlı bir şekilde inşa ettiği bir noktada bulunuyoruz.”