Osmosis (OSMO) Nedir, Nasıl Alınır? Hangi Borsada Var?

    Kripto para sektöründe giderek daha fazla önem taşıyan likidite havuzları arasında Osmosis platformunun adı duyulma başlandı. Kullanıcıların paralarını yatırabilecekleri bu havuzlar, swap ücretinde küçük değişiklikler gibi sınırlı sayıda seçenek sunuyor. Bunlardan biri olan Osmosis (OSMO) hakkında araştırmalar hız kazandı. Rehber niteliğindeki bu yazımızda “Osmosis (OSMO) nedir, nasıl alınır, avantajları nelerdir?” gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

    Osmosis (OSMO) Coin Nedir?

    Osmosis projesi, kullanıcıların akıllı bir sözleşme yerine topluluğun kendisi tarafından yönetilen benzersiz likidite havuzları oluşturmasına olanak tanıyan bir Otomatik Piyasa Yapıcıdır (AMM). DeFi (Merkeziyetsiz Finans) pazarında değişikliklere hızlı tepki verebilmek için likidite havuzuna olan ihtiyacı karşılayan Osmosis kullanımı giderek artmaktadır. OSMO kripto para birimi ise, oylama, staking ve havuzlara likidite sağlamak için kullanılan blockchainin yerel bir tokenidir. Ağa likidite ve güvenlik sağlamak için Osmosis, süper akışkan staking adı verilen benzersiz bir protokol kullanır.

    Osmosis (OSMO) Projesi ve Whitepaper

    Osmosis, Cosmos ekosistemindeki merkezi olmayan bir borsa (DEX) uygulaması zinciridir. Bir uygulama zinciri olarak Osmosis, hem Katman-1 blok zinciri hem de uygulama olarak işlev görür. Osmosis'in blok zinciri, Cosmos SDK'nın çatallanmasıyla oluşturuldu ve Bizans Hata Toleranslı (BFT) Hisse Kanıtı (PoS) fikir birliği mekanizması olan Tendermint tarafından güvence altına alındı. Osmosis (OSMO) projesinin Whitepaper’ına bu linke https://osmosis.zone/ tıklayarak göz atabilirsiniz.

    Osmosis (OSMO) Coin Kurucuları Kim, Hangi Ülkeye Ait?

    Osmosis, Cosmos ekosistemi için bir DEX ve otomatik piyasa yapıcıdır. Dolayısıyla projenin Cosmos ekibinin üyeleri Sunny Aggarwal ve Dev Ojha tarafından başlatılması sürpriz olmamalıdır. Keplr cüzdanından Josh Lee ve Tony Yun da katkıda bulundu. Ekip, geliştiricilere daha önce başka herhangi bir otomatik piyasa yapıcıdan daha fazla araç sunarak Cosmos ekosistemindeki AMM’ler için ek kullanım durumları sağlayabilecek araçları sağlama hedefiyle yola çıktı. Blockchain teknolojisini kullanan Osmosis herhangi bir ülkeye ait değildir.

    Osmosis (OSMO) Kullanım Alanları Nelerdir?

    Osmosis temel kullanım amacı, otomatik piyasa yapıcı olarak kripto para ticaretini kolaylaştırmaktır. Örnek olarak geliştiriciler Osmosis sayesinde likidite havuzlarına sahip özelleştirilmiş AMM'ler oluşturabilir ve kullanıcılar, tahvil eğrileri ve çok ağırlıklı varlık havuzları gibi benzersiz parametrelere sahip likidite havuzları başlatabilir. Bu, bir likidite havuzunun varlıkları arasında her zaman 50:50 dağılımını takip etmek zorunda olmadığı, ancak havuzu kuran tarafın isteklerine göre özelleştirilebileceği anlamına gelir.

    Osmosis (OSMO) Projesini Benzersiz Yapan Nedir?

    Osmosis blockchain protokolünün, diğer AMM para piyasası protokollerinden ayrıldığı üç benzersiz gücü vardır. İlk olarak Osmosis'in özelleştirilebilir likidite havuzları vardır. LP'lerin yalnızca iki tokenli bir havuza eşit oranda likidite sağlayabildiği Uniswap'ten farklı olarak Osmosis, birden fazla token ve eşit olmayan oranlara sahip havuzlara likidite sağlanmasına olanak tanır.

    Osmosis, arbitrajcılar ve LP'ler gibi olgunlaşan bir DeFi pazarındaki temsilcilerin, fırsatları kendi kendilerine tanımlamalarına ve parametreleri ayarlayarak bunlara tepki vermelerine olanak tanıyan daha esnek bir çözüme ihtiyaç duyduklarını savunuyor. Böylece, Osmosis LP'leri faktörlerin kaymasını, işlem ücretlerini ve daha fazlasını ayarlayabilir. Bu özellikler Osmosis’i sektördeki rakiplerinden ayırmaktadır.

    Osmosis (OSMO) Coin'in Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

    Kripto para uzmanları, herhangi bir altcoin projesine yatırım yapmadan önce projenin artı ve eksi yönlerine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Bu nedenle Osmosis (OSMO) yatırımına karar vermeden önce projenin avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurmanız önerilir.

    Avantajları:

    • Daha önce Cosmos Ağı üzerinde çalışan, iyi işleyen bir çapraz zincir AMM yoktu.Osmosis sayesinde, Cosmos ekosistemindeki para akışında eksik parçanın tamamlanması mümkün oldu.
    • Ağa likidite ve güvenlik sağlamada, süper akışkan staking adı verilen benzersiz bir protokol kullanır.
    • Çapraz zincirli bir AMM olacak şekilde tasarlanan Osmosis, Cosmos blok zincirlerindeki bir milyar dolar değerindeki tüm yerel varlıklara erişebilir.
    • Ethereum tabanlı ERC20 zincirleri, Bitcoin benzeri zincirler, BNB zincirleri ve diğer birçok L1 ve L2 gibi IBC'yi desteklemeyen zincirlerle de çalışmaya açıktır.
    • Osmosis'te AMM'ler sabit kodlanmamıştır.Eğri yöntemi ve TWAP hesaplamasında olduğu gibi, temel faktörler (takas ücretleri veya token ağırlıkları) her likidite havuzu için özelleştirilebilir.
    • Her an yeni eğriler yapılabilir.Bu tür yeni eğriler, zamansal bağımlılıklar, oynaklık endeksleri ve zincir dışı kahinler kullanılarak yalnızca token bakiye sayılarını alan önceki AMM modellerinden daha güçlüdür.
    • Eğri geliştiricileri, her AMM modeli yükseltmesi için yeni bir protokol oluşturmak yerine Osmosis'te kolayca yeni eğriler dağıtarak dağıtım süresini ve bileşen entegrasyon prosedürlerini azaltabilir.

    Dezavantajları:

    • Cosmos ağındaki sorunlar doğrudan Osmosis platformunu olumsuz etkileyebilir.
    • Osmosis nispeten yeni bir platform olduğundan henüz diğer merkezi olmayan borsalar kadar popüler değildir.
    • Herhangi bir blockchain projesi gibi Osmosis de fiyat istikrarsızlığı ve potansiyel güvenlik açıkları gibi yatırım risklerine sahiptir.
    • Osmosis'te işlem yapmak için sınırlı sayıda token olduğundan kullanıcının seçeneklerini sınırlayabilir.

    Osmosis (OSMO) Coin Hangi Borsalarda Var?

    Kripto para sektöründe Osmosis’in yerel kripto parası OSMO tokeni listeleyen pek çok borsa vardır. OSMO token çok sayıda merkezi ve merkezi olmayan borsalardan (DEX) alınıp satılabilir. CoinMarketCap platformundaki bilgilere göre OSMO token listeleyen borsalardan bazıları şunlardır:

    • Binance
    • Osmosis
    • Coinbase Exchange
    • KuCoin
    • Gate.io
    • HTX
    • MEXC
    • Bitget
    • Crypto.com Exchange
    • BingX
    • LBank

    Osmosis (OSMO) Coin Piyasa Bilgileri

    Yatırımcılar, Osmosis (OSMO) güncel piyasa bilgilerine CoinMarketCap platformu üzerinden anlık olarak erişebilir. Güvenilir bilgiler paylaşan platforma göre Osmosis (OSMO) piyasa değeri 591 milyon dolar civarındadır. Toplam arzı 1 milyar OSMO olan tokenin dolaşımdaki arzı 659 milyona yaklaşmaktadır. OSMO token tamamen seyreltilmiş piyasa değeri ise 896,941,696 dolar seviyesindedir. Kripto para uzmanlarının Osmosis (OSMO) geleceği hakkındaki en güncel fiyat tahmin analizlerine bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

    Osmosis (OSMO) Coin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?

    Kripto para yatırımcıları, Osmosis alım satım işlemlerini OSMO token listeleyen borsaları kullanarak gerçekleştirebilir. Daha önce hiç kripto para alım-satım işlemleri yapmadıysanız şu adımları uygulamanız yeterlidir:

    • 1. Adım: Binance, Gate.io, MEXC ve BingX gibi OSMO token listeleyen kripto para borsalarından birine giriş yapın.
    • 2. Adım: Ücretsiz hesap açtıktan sonra KYC doğrulaması yaparak hesabınızı aktifleştirin.
    • 3. Adım: Hesabınıza para transferi yaparak OSMO paritelerinden birinde varlık edinin.
    • 4. Adım: Hesabınızda kripto para alım satım menüsü üzerinden OSMO tokeni seçerek alım emri girin.
    • 5. Adım: Bakiyenize göre satın aldığınız OSMO tokenleri dilerseniz farklı bir borsaya veya soğuk cüzdana çekerek yatırımınızı güvence altına alabilirsiniz.

    Özet Olarak

    Osmosis, ATOM ekosistemi için otomatik bir piyasa yapıcı protokolüdür (AMM). Osmosis projesinin temel amacı, Balancer ve Uniswap'ten ilham aldı ve geleneksel token takaslarının ötesine geçen araçlar sağlamak ve zincirler arası bir dünya için kullanıcılara DeFi işlevselliği sunmaktır. Cosmos altyapısını kullanan Osmosis platformunun yerel kripto parası OSMO tokendir.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle