Kripto paraların hükümetler ve merkez bankaları tarafından nasıl değerlendirildiği, piyasalar adına önem arz ediyor. Bu yönde gelen pozitif adımlar piyasa genelinde de pozitif karşılanırken, Güney Afrika kripto paralara yönelik Temmuz ayında ilk adımlarını attığı düzenlemeleri yürürlüğe koydu ve kripto varlıkları “finansal ürün” olarak değerlendirdi.
Kripto paraların hükümetler, merkez bankaları ve geleneksel finansal kuruluşlar tarafından tanınması ve bu alana yönelik yasal düzenlemeler getirilmesi, kripto para piyasasında genel anlamda olumlu karşılanmaya devam ediyor. Bu kapsamda izlenen ülkelerden biri olan Güney Afrika, kripto para düzenlemelerinin ilk adımlarını Temmuz ayında atmıştı. Ülkede kripto paralar, yasal regülatörlerin piyasayı izlemesini kolaylaştırmak ve tüketicilerin korunmasına yardımcı olmak adına “finansal ürün” olarak değerlendirildi.
Kripto Varlıklar “Finansa Ürün” Olarak Tanımlandı
Güney Afrika’da finansal piyasa düzenleyici kurumu olan FSCA, ülkenin resmi gazetesinde “kripto varlık” tanımı yaptı ve düzenleyici kurum, kripto varlıkları “finansal ürün” olarak değerlendirdi. FSCA kripto varlığı, “merkez bankası tarafından ihraç edilmeksizin; ödeme, yatırım veya diğer hizmetler amacı ile kullanılmak üzere elektronik olarak alım-satımı yapılabilen, transfer edilebilen veya saklanabilen, kriptografik tekniklerin ve dağıtık defter teknolojisinin kullanıldığı ‘dijital değer temsili’” olarak tanımladı.
Güney Afrika’da Büyük Çaplı Kripto Dolandırıcılıkları
Güney Afrika, kripto para benimsemesinin artış gösterdiği ülkeler arasında yer alıyor. Ayrıca ülke, bazı büyük çaplı kripto dolandırıcılık vakalarıyla da biliniyor. Global Web Index verilerine göre Güney Afrika’da nüfusun yüzde 15’inin Bitcoin (BTC) yatırımı bulunuyor. Öte yandan geçtiğimiz yıl Güney Afrika’nın en büyük kripto para borsalarından biri olan Mirror Trading International’a gerçekleştirilen siber saldırı sonucunda borsa 1,2 milyar dolarlık kayıp yaşamıştı. Öte yandan yine 2021’de Africrypt borsasının sahipleri olan 18 yaşındaki Ameer Cajee ve 21 yaşındaki abisi Raees Cajee ikilisi, 3,6 milyar dolarlık Bitcoin ile ortadan kaybolmuştu.
Kriptoları İzlemek Adına Uluslararası İşbirliği
Güney Afrika’da büyük çaplı kripto dolandırıcılık örnekleri bulunuyor ve bu nedenle ülkede regülatörlerin, yatırımcıları koruma adına daha hassas adımlar atma çabası içinde olduğu görülüyor. Güney Afrika Merkez Bankası da kara para aklama ve terör finansmanı bakımından faaliyetleri incelemeleri kolaylaştırmak için, kripto paraları “finansal ürün” olarak tanımak adına, uluslararası düzenleyicilerle birlikte hareket ediyor.