Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK), son dönemlerde Türkiye’deki bazı kripto para borsalarında yaşanan sorunların ardından, kripto para borsaları için yeni bir rehber yayınladı. “Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Rehberi’ne” MASAK’ın internet sitesinden ulaşmak mümkün.
Kripto para piyasalarında geçtiğimiz yılın Aralık ayında başlayan ralli ile dünya genelinde kripto para yaygınlığı arttı. İnsanlar yoğun olarak kripto paralara ilgi göstermeye başlayınca, regülatörlerin sektörü radarına alması da kaçınılmaz oldu. Dünyanın pek çok yerinde kripto paralara ilişkin düzenleme adımları için çalışmalar başlatıldı ya da bu adımlar için hazırlıklar sürüyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 16 Nisan tarihinde yayınlanan yönetmelik kararı ile kripto para alım-satım platformlarına ödeme kuruluşları aracılığı ile para aktarılmasını yasaklamıştı. Yönetmelikte ayrıca kripto paraların bir ödeme aracı olarak kullanılmasının da yasaklandığı belirtilmişti. Ardından TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu 23 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada kripto paraları yasaklama gibi bir niyetlerinin olmadığını açıklamıştı.
Kavcıoğlu’nun 23 Nisan Tarihli Açıklamaları
Kavcıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde BDDK, SPK, Gelir İdaresi Başkanlığı ve MASAK gibi kuruluşların düzenlemeler üzerine çalıştığını dile getirmişti. Kavcıoğlu bu çalışmalar kapsamında önümüzdeki iki hafta içinde konuya ilişkin bir adım atılacağını da dile getirmişti. Bu açıklamanın ardından, Bloomberg haberine göre 4 Mayıs tarihinde, kuruluş amacı teröre finans sağlamanın ve suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi olan MASAK, “Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Rehberi’ni” yayınladı.
Rehberde Özellikle Dikkat Çekilen Konular
MASAK tarafından yayınlanan 23 sayfalık rehberde, kripto para borsalarının nelere dikkat etmesi gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca rehberde kullanıcıların ne gibi durumlarda suç işlediği de açıklanmış durumda. Rehberde özellikle şu konulara dikkat çekilmiş durumda:
- Suç gelirlerinin aklanması suçu,
- Terör finansmanı suçu,
- Yükümlüler ve yükümlülükler,
- Örnek şüpheli işlem tipleri,
- Yaptırımlar.
Suçların Cezaları İfade Edildi
Rehberde suç gelirlerinin aklanmasının 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıyla ya da adli para cezasıyla cezalandırılabileceği belirtildi. Ayrıca terör finansmanı suçunda da 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceği vurgulandı. MASAK bu suçların neleri kapsadığını açıkladı. Rehberde “kripto varlık” tanımının kullanılmasının yanı sıra, kripto para borsalarının kimlik tespiti yapma zorunluluğunda olduğu durumlar da maddeler haline açıklandı.