İran’da kripto madencilerine yönelik atılan adımlar devam ediyor! Yasadışı madencilere yönelik yapılan girişimler ardından İran, yaz aylarında artan enerji talebini gerekçe göstererek lisanslı kripto para madencilik tesisinin elektriğini kesme kararı aldı!
Kripto madenciliği ile karmaşık bir ilişki sürdüren İran’da alınan son karar akılları karıştırdı! İran, 118 lisanslı kripto para tesisisin elektriğinin kesileceğine yönelik karar alarak şaşkınlık yarattı. Alınan karara ise yaz aylarında artan enerji talebi gerekçe gösterildi.
İran’ın Gel-Git Kripto Politikaları Sürüyor!
İran, 2020 yılında binden fazla madenciye lisans vererek öncü bir adım atarak dikkat çekmişti. Ucuz enerjiden yararlanmak isteyen kripto para madencileri ülkesine çekmeyi başaran İran, pek çok firmanın faaliyete geçmesi için zemini hazırlamıştı. Lisanslı madencilerle birlikte yasadışı madencilerin de hedefine giren İran, yaptığı operasyonlar ile yasadışı madencileri kaldırmak için operasyonlar düzenledi. Gelen son karar ise doğrudan İran tarafından lisans verilen madencilik şirketlerini hedef alıyor ve izlenen politikadaki tutarsızlık kafaları karıştırıyor.
Yaptırımlardan Kaçış İçin Kriptoya Yönelmişti!
İran’ın bir dönem ABD yaptırımlarını delmek için kripto paralara yöneldiği bilinmekteydi. Bu politika doğrultusunda kripto madenciliğini de yasal hale getiren ülke, ucuz enerji gücünü açarak yaptırımların yol açtığı ekonomik etkileri azaltmayı hedeflemişti. Bu hamle ile birlikte dünya genelindeki İran’ın toplam hash gücü %4,5 seviyelerine yükselmiş, devam eden gel-git politikaları sonrası Cambridge Alternatif Finans Merkezi (CCAF) verilerine göre Ocak ayında %0,12’ye kadar geriledi. Devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı ile yaptırımların yönü Rusya’ya kayarken İran’ın birbiri ardına attığı bu adımlar, İran’a karşı yaptırımların gevşeyeceği beklentilerinin yükseldiği yönünde düşünceleri de kuvvetlendiriyor.
Kripto Para Madenciliğinde ABD Lider!
İran tüm dünyadaki hash gücünün %0,12’isini karşılarken ABD, %37,84 ile Bitcoin hash oranında dünya liderliğini koruyor. Bitcoin madenciliğini yasaklayan Çin’de de yeniden faaliyetler başlarken Çin, yasakların devam etmesine karşın Ocak ayında toplam hash oranını %21,11’e yükselterek dikkatleri çekti. İran’ın ise hash oranı giderek geriliyor ve atılan bu hamle ile bir müddet sıfıra düşecek. İlerleyen süreçte ülkenin ne şekilde bir kripto politikası izleyeceği ise şimdiden merak konusu oldu.