Kripto paralar konusunda belirsiz adımlar atılan İran’da, kripto para madencilerine yönelik bir olumsuz adım daha atıldı. Daha önce elektrik kesintileri nedeni ile yasaklamaların getirildiği İran’da, kripto para madencilerine bir yasak daha getirildi.
Kripto para piyasaları, ülkeler bazında en büyük darbeleri Çin’den yedi. Mayıs ayında kripto para madencilerine yönelik başlatılan yasaklama ve kısıtlama operasyonlarının ardından, Eylül ayında Çin’de kripto para ile ilgili tüm işlemler yasaklandı. Çin’in ardından bu alanda attığı olumsuz adımlarla zaman zaman öne çıkan İran da kripto para politikalarında öngörülemez adımlar atmaya devam ediyor. Daha önce elektrik kesintileri nedeniyle madencilik işlemlerini bir süreliğine yasaklayan İran, aynı nedenle bir kez daha madencilik operasyonlarını yasakladı.
Karar Enerji Tasarrufu Kapsamında Alındı
2021 yılında İran, elektrik kesintileri nedeniyle Mayıs ayında madencilik faaliyetlerinin Eylül ayı sonuna kadar sonlandırılmasına karar vermişti. Gelen yeni kararla birlikte ülkede aynı sebepten dolayı Mart ayına kadar da madencilik yapılamayacak. İran’da alınan bu kararın yanı sıra bir de enerji tasarrufu kapsamında, bazı bölgelerde sokak lambaları dahi yanmayacak. İran’da kripto para madencilerine yönelik alınan yasaklama kararı sonrası, bölgedeki madencilerin ne yapacağı merak ediliyor.
İran’da Kripto Madencilik Çiftliklerinin Faaliyetleri Sonlanıyor
İran’da 2020 yılında, kripto para madencilerine lisans verilmişti ve ülkede böylece yasadışı madencilik faaliyetlerinin önüne geçmeye çalışılmıştı. Ancak yoğun enerji tüketimi nedeniyle enerjide tasarrufa gitme adımları atılmaya başlandı ve bu da ülkede en büyük darbeyi kripto para madencilerine vurdu. Söz konusu açıklamalar, İran’daki devlet şebekesi yönetiminden sorumlu olan ve İran Enerji Endüstrisi sözcüsü Mostafa Rajabi Mashhadi’den geldi. Mashhadi, devletten izni olan kripto para madencilik çiftliklerinin faaliyetlerini sonlandıracaklarını açıkladı.
Yasak 6 Mart Tarihine Kadar Devam Edecek
İran Devlet Televizyonu’na konuşan Mashhadi, açıklamasında söz konusu yasağın 6 Mart tarihine kadar süreceğini ve böylece hanelerin toplamda 209 megawatt’lık fazladan tüketim enerjiye ulaşacağını ifade etti. Mashhadi açıklamalarında ayrıca, kaçak madencilik işlemlerinin de genellikle bireysel olarak evlerde, büyük fabrikalarda ve buna benzer yerlerde yapıldığını ancak devletin bu alanda operasyonlarına devam edeceğini dile getirdi. Mashhadi açıklamasında “Lisansı olmayan bu madenciler, İran’daki kripto para madenciliğinde en büyük paya sahipler ve 600 megawatt’lık enerji harcıyorlar” dedi.