Kripto Para

IMF CBDC’leri barındırmak için yeni ödeme sistemi öneriyor!

    Uluslararası Para Fonu (IMF) dijital para birimlerinin de dahil edildiği ve çeşitli ödeme sistemlerinin birbirlerine bağlandığı bir kamu altyapısı değiştirilmesini istiyor! IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva tarafından IMF web sitesinde paylaşılan bir raporda belirtilen bu isteğin, uluslararası para sisteminin parçalanmasına karşı koruma getireceği düşünülüyor.

    IMF web sitesinde yayımlanan bir raporda ödeme sistemlerini birbirlerine bağlamak için yeni bir kamu altyapısı geliştirilmesi önerildi! IMF web sitesinde “Parçalanmayla Yüzleşmek: Uluslararası Ödeme Sistemini Modernize Etme” başlıklı bir raporda belirtilen bu talepte IMF Genel Müdürü Kristaline Georgieva, halka açık dijital platformlarının kullanılarak ödeme sistemlerinin birbirlerine bağlandığı bir yeni ödeme sisteminin gerekliliğine değinildi.

    “İnsanları, Pazarları ve Ekonomileri Bağlamanın Yeni Yolu”

    Genel Müdür Georgieva tarafından paylaşılan rapora göre halka açık dijital platformlar kullanılarak inşa edilecek yeni bir ödeme sistemi, uluslararası para sisteminin parçalanmasına karşı koymaya yardımcı olacak. Georgieva bir adım daha ileri giderek yeni ödeme sistemine ilişkin beklentilerini, “Dijital dünyadaki insanları, pazarları ve ekonomileri birbirlerine bağlamanın yeni bir yolu olacak” ifadeleri ile açıkladı.

    Breddon Woods’a Atıfta Bulundu

    Parçalanma riskine karşı yeni ödeme sistemine büyük bel bağlayan IMF, bunun uluslararası ödemeleri daha verimli, güvenilir ve kapsayıcı hale getireceğini düşünüyor. Georgieva, “İsviçreli dostlarımız, işbirliği tarihleriyle ve kelimenin tam anlamıyla dağcılık uzmanlıklarıyla yeni rehberimiz olabilir” ifadelerini kullanarak, CBDC’ler üzerine ciddi çalışmalar gerçekleştiren İsviçre’ye topu attı.

    Georgieva, 1944 yılında Bretton Woods Sistemi olarak da bilinen Uluslararası Para Anlaşmasına da atıfta bulunarak, “Platform ülkelerin kullanacağı ve yasal olarak destekleyeceği çeşitli para biçimlerini birbirilerine bağlamalıdır” dedi.

    Somut Çözüm Merkezi Olarak Uluslararası Kuruluşlara İşaret Etti

    Georgieva, özellikle gelişmekte olan ülke vatandaşları için küresel sisteme dahil olma ve alternatif para birimleriyle işlem yapabilme avantajı üzerinde durduğu yeni sistemin, sermaye akışlarını da geliştirmeye devam edeceğini düşünüyor. Raporda, “Girişlerde genel bir artış görebiliriz. Bu, üretken yatırımları artırabilir ve piyasaları entegre edebilir. Düşük gelirli ülkelere veya geçmişte daha az fayda sağlayan sektörlere daha fazla akış görebiliriz.” ifadeleri kullanıldı. Mevcut sistemin yönetiminde ise ülkelerin karar kılacaklarını ifade eden Georgieva, “Ancak IMF, Uluslararası Ödemeler Bankası ve Finansal İstikrar Kurulu gibi uluslararası kuruluşlar önemli bir rol oynayabilir. Somut çözümler üretebilir, fikir birliğine teşvik edebilir.” dedi.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle