Uluslararası Para Fonu (IMF) Bitcoin’in yasal olarak kabul eden ülkeler nedeniyle endişeden kurtulamıyor! Yasal, ekonomik ve şeffaflık sorunlarından dem vuran IMF, son olarak Bitcoin’i yasal ihale olarak kabul eden Orta Afrika Cumhuriyeti’nin eleştirdi. Bu kararı değerlendirirken ülke ve bölgeye atıfta bulunan IMF, kararın bir takım zorluklar doğuracağını inanıyor.
IMF, Bitcoin’i yasal olarak kabul eden Orta Afrika Cumhuriyeti’ni eleştirdi! Kuruluş ülke ve bölge için bu kararın sorunlar yaratacağına inanıyor. Benzer eleştirileri El Salvador için de kullanan IMF’nin bu yaklaşımı altında ise yasal, ekonomik ve şeffaflık sorunları yatıyor.
“Yasal, Şeffaflık ve Ekonomik Politika Zorluklarını Artırıyor”
Bir IMF sözcüsünün Bloomberg’e verdiği demeçle gün yüzüne çıkan konuya göre IMF, El Salvador ile benzer endişeleri Orta Afrika Cumhuriyeti için de taşıyor. Sözcü, “Bitcoin’in Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yasal ihale olarak kabul edilmesi; yasal, şeffaflık ve ekonomik politika zorluklarını artırıyor.” ifadeleri ile küresel otoritenin yaklaşımını ortaya koydu. Yeni yasanın yol açacağı endişeleri ele alma konusunda ise IMF, bölge ve Orta Afrika Cumhuriyeti yetkililerine yardım etmeyi sürdürüyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti ise Bitcoin’e İnanıyor!
IMF’nin eleştirilerine rağmen Orta Afrika Cumhuriyeti, pek çok gözlemciyi şaşırtarak geçen ay Ulusal Meclis’te Bitcoin’i yasal olarak kabul etti. Afrika’da Bitcoin’i yasal olarak ilk tanıyan ülke olan Orta Afrika Cumhuriyeti, dünyada ise El Salvador’un hemen ardından ikinci sırada yerini aldı. Bitcoin’in oynaklığı ya da şeffaflık konusunda IMF’nin eleştirilerini aldanmayan ülke yetkilileri, Bitcoin’in büyümelerine yardımcı olacağına inanıyor. Bu kararların piyasa tarafından yakından takip edilmesi ardında ise Bitcoin’in benimsenmesini hızlandırıcı etkisi olduğunu unutmamak gerekiyor.
El Salvador ve Orta Afrika Cumhuriyeti Rol Model Olur Mu?
ABD ve AB ülkelerinin kara para aklama teması ile eleştirdikleri ve bir düzenleme ile ipleri ellerine almak istedikleri Bitcoin ve kripto para birimleri, El Salvador ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde yasal olarak kabul edildi. Kurumsal şirketlerle birlikte ülkelerin Bitcoin’i kabul etmesinin ise şüphesiz benimsenmeyi artırıcı etkiye sahip olduğu inkar edilemez bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır.
Özellikle gelişmekte olan ülkeler için bu iki ülkenin rol model oluşturabileceği ciddi ciddi düşünülmektedir. Bankasız nüfusun yoğunlukta olduğu bu ülkelerde dijitalleşme çabalarında Bitcoin’in önemli bir rol oynayacağı düşünülürken, El Salvador’un Bitcoin ile turizm gelirlerini artırması bu teze önemli bir örnek teşkil etmektedir.