Son dönemlerde özellikle de ABD kanadında fidye yazılım saldırıları sıkça gündeme gelmeye başladı. İnsanların ve özellikle de teknoloji ağırlıklı şirketlerin tedirgin olmaya başladığı 2021 yılında, hackerların fidye yazılım saldırıları ile 33 milyon dolarlık Bitcoin (BTC) elde ettiği ortaya çıktı.
Kripto para piyasalarında 2021 yılında ani büyüme, beraberinde birçok sonucu da doğurdu. Gelen hızlı büyüme ile birlikte birçok yatırımcı ciddi kazançlar elde etti, neredeyse tüm kripto paralar rekorlar kırdı. Ancak bu büyüme ile birlikte sadece bu tür olumlu gelişmeler yaşanmadı. Öte yandan kripto paraların revaçta olması ile birlikte, bu alandaki siber saldırılarda da çok ciddi artışlar görüldü. Son dönemlerde bir siber saldırı türü olan fidye yazılım saldırıları da özellikle ABD kanadında sıkça gündeme geldi.
Elde Edilen Fidyelerin Üçte Biri REvil’e Gitti
Ransomwhere tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırmaya göre, sadece 2021 yılında fidye yazılım saldırıları ile hackerlar 33 milyon dolarlık (araştırma sonucu yayınlandığındaki güncel değer) Bitcoin (BTC) elde etti. Söz konusu saldırılardan hackerların elde ettiği 33 milyon doların, 11,3 milyon dolarının da Rusya merkezli siber suç örgütü REvil grubuna ait olduğu ortaya çıktı. Bilindiği gibi, geçtiğimiz günlerde Joe Biden, Vladimir Putin’i bu konuda uyardığını da dile getirmişti.
Ödenen Fidye Miktarı Ciddi Ölçüde Artabilir
Araştırma sonuçlarına göre hackerlar 2021’de fidye yazılım saldırıları ile 33 milyon dolar elde etti. Ancak geçtiğimiz hafta küresel anlamda 200 şirketin etkilendiği ABD merkezli fidye yazılım saldırısında talep edilen 70 milyon dolarlık fidye de hackerlara ödenirse, bu miktar çok daha yüksek seviyelere çıkabilir.
Fidye Yazılım Saldırıları ve REvil
Fidye yazılım saldırıları, hackerların hedef aldığı bilgisayarları çeşitli yöntemlerle ele geçirmesinden sonra sistemi kilitlemesi ile gerçekleşiyor. Hackerlar söz konusu bilgisayarlarda, ulaşmak istedikleri bilgilerin şifrelerini kırıyor, kırması neredeyse imkansız yeni şifreler atıyor. Sistem, ancak saldırıyı düzenleyen hackerlara talep edilen fidye ödendiğinde açılıyor.
Rusya merkezli hacker grubu REvil de 2019 yılında ortaya çıktı. Yeni sayılabilecek bir siber suç örgütü olan REvil, son dönemlerdeki birçok fidye saldırısını üstlendi.