Bu yazımızda, merkeziyetsiz finansal işlemlere ve DeFi’ye ilgi duyanların araştırdığı staking yöntemi hakkında bilgiler sunacağız. DeFi staking riskli mi, nedir, nasıl yapılır, kazancı nasıl hesaplanır sorularına yanıt bulmaya çalışacağız.
DeFi Staking Nedir?
DeFi, Decentralized, Finance kelimelerinin kısaltmaları üzerinden türetilen ve merkeziyetsiz finansal işlemlerin yapılabilmesine imkan veren yapıdır. DeFi staking ise bu yapı üstünden kripto para varlıklarını satın alma ve satma işlemlerinde kullanmamak üzere belirli vadede kilitlemek anlamına gelir. Yöntem sayesinde vade sonunda ise yeni kripto paralar kazanılır. Diğer yandan DeFi staking varlıklarının hem esnek hem de kilitlenebilir modelleri bulunur.
En Kazançlı Yöntemlerdendir
DeFi staking, stake çeşitleri arasında en çok kazancı sunan yöntemdir. DeFi staking gerçekleştirmek için bu imkanı sunan Binance gibi borsalar üzerinden veya cüzdanlardan DeFi altcoinlerinin birikimi yapılarak, yeni coin kazançları elde edilir.
Stake Riskli mi?
DeFi staking, geleneksel finansal hizmetlerden aşina olunan mevduat hesaplarını hatırlatan bir modeli sunar. Ancak burada kripto para ekosisteminin kuralları geçerlidir. Stake işlemi volatiliteli yatırımdan kaçınarak kazanç elde etme açısından güven sunarken, çevrimiçi cüzdanda kilitleme işlemine bağlı olarak riskleri gündeme getirir.
Bazı Riskler Taşıyabilir
Staking’de DeFi coinleri borsalardaki çevrimiçi cüzdanlarda tutulurlar. Bu şart altında birikimin yapılması ise riskleri yükseltir. Kazanç oranı en yüksek olan DeFi staking, ağ üzerinde yaşanabilecek kod hatalarına ve güvenlik açıklarına bağlı olarak bir takım riskler taşır. Bu yüzden güvenilir ve işlem hacmi yüksek borsalarda DeFi staking’i tercih etmek daha güvenli koşullarda coin staking’ini sağlar.
Staking Nasıl Yapılır?
Staking yapmak için ilk olarak DeFi altcoinlerinin olduğu borsalardan Defi coinlerinden satın almak gerekir. Eğer kişinin elinde bu altcoinler zaten varsa ek bir alıma gerek yoktur. Satın alım için ise Binance gibi işlem hacmi geniş borsalar tercih edilebilir. Ardından borsaların yatırımcılarına borsa paneli içinde sundukları “Finans“ menüsüne giriş yapılmalıdır. Bu menüye giriş ardından “DeFi Stake etme linki“ görüntülenir ve kişi bu linke tıklamalıdır. Bu adımların tümü yine Binance borsası üzerinden uygulanabilir.
Staking linkine giriş ardından ise stake ürünleri yani stake edilebilir coinler liste halinde ekrana gelir. Kişi her bir ürün yanındaki “Locked Staking” ifadesini tercih ederek, kilitleri ürünleri açar. Kit açma ardından ise vadeye karar verilip, satın alma için onay verilmesi gerekir. Hemen ardından işlem onayı dair mesajın alınması ardından seçilen coin stake edilmeye başlanır.
Stake Edilebilir Kripto Paralar Hangileri?
Stake edilebilir kripto paralar daha çok DeFi projesine dahil olan kripto paralardır. Bu kripto para birimlerinin en ünlüleri ise şunlardır:
- UNI Coin, LINK, Aave,
- LUNA, Terra, Chainlink, WBTC,
- Dai, DAI, SUSHI, Maker, Synthetix Coin,
- Avalanche, AVAX, SNX,COMP, UMA, CAKE, MKR Coin,
- Maker, BNT, YFI, THORChain Coin,
- Fantom, OCEAN, Venus, ALPHA, SXP, DODO, KAVA, INJ Coin,
Bu kripto paralar ve diğer tüm DeFi Coinleri stake edilebilirler.
Staking’in Temeli Nereden Geliyor?
Staking işleminin temeli Proof of Stake’e dayanır. Proof of Stake temel bir kripto para madenciliğidir. Ancak stake sistemi Pow’dan çok daha verimli ve doğa dostudur. Özellikle BTC’ninde çok eleştirilmesine sebep olan yüksek enerji tüketimiyle madencilik yapma sorununu ortadan kaldırabilecek yöntem staking’dir.
Bildiğimiz gibi ETH’de dahil olmak üzere birçok projede Pos modele geçiş yapma amacı içindeler. Çünkü Pos yani staking çevresel kaygıları ortadan kaldırıp, çok daha az enerji ile coin kazanmayı, üretmeyi destekliyor. Cüzdan hesabında tutulan coinler üzerinden yeni coin kazanma yoluyla üretimi teşvik eden Pos konsensüs, staking’i ortaya çıkarmıştır.
Stake Kazancı Neye Göre Hesaplanır?
Staking kazançları tamamen stake edilen kripto para projesinin, borsaların verdiği kazanç oranlarına ve staking’e başlanırken kullanılan coin bakiyesine göre hesaplanırlar. Örneğin bir kripto para projesi, borsa üzerinden yapılan staking için vade sonun %25 kazanç sunacağını ifade ediyorsa hesaplama da buna göre yapılmalıdır. Diğer yandan %25 oran aynı zamanda staking’e başlanan coin bakiyesinin %25’ini ifade eder. Stake işleminde kullanılan bakiye miktarı ne kadar fazlaysa kazançlarda buna göre artacaktır.
Sonuç Olarak
DeFi staking, kripto para alım satım işlemleri haricinde ve Pow madenciliğinden çok daha avantajlı koşullarda coin kazanmak isteyenlere hitap eden sistemdir. Daha öncede ifade ettiğimiz gibi bu işlem birden fazla kripto para için yapılabilir.
Bu yöntemin riski ise borsalarda veya ağdaki güvenlik açıkları halinde bir saldırı oluşabilme ihtimalidir. Saldırıların yapılmasının zor olduğunu belirtmekte fayda var. Staking kazançları kilitlenen coin miktarına ve vade sonuna ayarlanmış olan kazanç oranına göre değişmektedir.