Neredeyse tüm ülkelerin gündeminde olan merkez bankası dijital parası (CBDC) konusuna ilişkin olarak bir açıklama da Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann’dan geldi. Weidmann, dijital euronun “kademeli” şekilde kullanıma sunulmasını tavsiye ediyor.
Kripto para piyasalarındaki öngörülemez büyüme ile birlikte, neredeyse tüm dünya ülkelerinde bu alana karşı çalışmalar başladı ya da halihazırdaki çalışmalar hız kazandı. Birçok ülke ve bölge, kripto para sektörü büyürken, özellikle merkez bankası dijital parası (CBDC) alanında çalışmalarını hızlandırdı. CBDC çalışmaları konusunda dünyada lider konumda Çin bulunuyor. Ancak öte yandan Avrupa bölgesinin de CBDC konusunda altyapı çalışmalarına ağırlık verdiği biliniyor. Bu konuya ilişkin bir tavsiye, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı’ndan geldi.
Weidmann’dan “Kademeli Kullanım” Önerisi
Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, CBDC’lerin bankacılık sektörüne verebileceği olası potansiyel zararların önüne geçilmesi için, dijital euro kullanımının “kademeli” olarak başlaması önerisinde bulundu. Weidmann, CBDC’lerin ticari bankalardaki mevduat hesaplarının yerini alabileceğini öne sürdü. Bu nedenle Weidmann, CBDC’lerin finans sistemi işleyişine ve para politikalarına karşı “önemli riskler” oluşturduğunu ifade etti.
Weidmann, CBDC’lerin Sağlayacağı Yararların Farkında
CBDC’ler, Weidmann’ın işaret ettiği gibi, mevcut merkez bankaları siteminde sunulan iki aşamalı bankacılık sisteminden daha farklı olarak, kullanıcılara doğrudan ulaşma olanağı sağlayabilir. 14 Eylül tarihinde “Fintech and the global payments landscape – exploring new horizons” etkinliğinde konuşan Weidmann; ne likidite ne kredi ne de piyasa riski taşıyacak bir dijital euronun, ticari bankaları olumsuz şekilde etkileyebileceğini söyledi.
Jens Weidmann’ın Açıklamaları
Weidmann’a göre dijital Eurolar işlem maliyetlerini düşürerek, ödeme hizmetlerini daha verimli hale getirecektir. Weidmann’ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:
“CBDC öyle bir şekilde tasarlanmalı ki; bir yandan kullanıcılar onun potansiyel yararlarından olabildiği kadar faydalanmalı, bir diğer yandan da oluşabilecek riskler ve potansiyel yan etkiler uzak tutulmalı. Kullanıcıların onu kabullenmesini sağlamaya yetecek kadar cazip olmalı.
Ancak çok da cazip olmamalı çünkü aksi durumda, finans sistemini bozabilir… Riskler de göz önüne alındığında, bence kademeli bir yaklaşım izlemek mantıklı olabilir. Yani belli özelliklerle gelen ve ileride daha farklı özelliklerin de eklenebileceği bir dijital euro…”