Kripto para sektörünün önde gelen Bitcoin madencilik ve hosting firması Compass, 20 yıllık bir anlaşmaya imza attı. Daha ucuz ve temiz enerji elde etmek için nükleer enerjiyi seçen Compass, Oklo firmasıyla ortak oldu.
Bitcoin (BTC) madenciliği konusunda son dönemdeki tartışmaların odak noktası tüketilen enerji olmuştu. BTC madenciliği için gereken enerjinin nereden sağlandığı tartışma konusu olmaya devam ederken nükleer enerji de talep görmeye başladı. Madencilik firması Compass Mining de seçimini nükleer enerjiden yana kullandı.
Compass Mining, kripto para madenciliği alanında temiz ve ucuz enerji elde etmek amacıyla nükleer füzyon girişim şirketi Oklo ile ortaklık anlaşması imzaladı. Temiz ve ucuz enerji elde etmek için harekete geçen firma, 150 megawatt nükleer enerji alımını kapsayan 20 yıllık bir ortaklıkla gündeme geldi.
BTC Madenciliğinde Nükleer Enerji Dönemi
Compass CEO’su Whit Gibbs, bu anlaşma sayesinde şirketin harcamalarının mevcut durumdaki enerji kaynaklarından ciddi oranda düşük olacağını kaydetti. Yönetici ayrıca son dönemde nükleer enerjinin kaynağı olması bakımından Miami şehriyle de irtibat kurduklarını ifade etti.
Öte yandan Oklo şirketi de yüzlerce megawatt üreten geleneksel nükleer reaktörler yerine, BTC madenciliğinde kullanılacak mini reaktörler inşa etmeyi planladığını açıkladı. Oklo firması bir süre önce yaptığı çalışmalarda 1.5 megawattlık bir tesis için gerekli yasal başvuruları tamamlamıştı.
Tamamen Temiz Enerji Hedefleniyor
Kripto para dünyasının önde gelen madencilik firmalarından Compass Mining, bireysel yatırımcıların madencilik cihazı satın almalarını sağlıyor. Bunun yanı sıra cihazların çalışması için gerekli hosting hizmeti de sunuyor. Compass CEO’su Whit Gibbs, konuyla ilgili açıklamasında madencilik ağı enerjisinin tamamını karbon salınımı olmadan elde etmek istediklerini vurguladı.
Oklo CEO Jacob DeWitte de, zamanla sadece Bitcoin madenciliği için çalışan reaktörlere geçmeyi hedeflediklerini belirterek şunları aktardı: “Geleneksel ve büyük reaktörler inşa etmek şu an çok karmaşık gelebilir ancak hala en ucuz enerji elde etme yolu bu… Maliyet ve sürdürülebilirlik açısından düşündüğünüzde, enerji üretmek için füzyon, yaşam döngüsü boyunca en az malzemeyi gerektiriyor.”