Chainalysis tarafından sunulan rapora göre 2021 yılında kripto paralar aracılığıyla 8,6 milyar dolarlık kara para aklandı. Bu meblağ 2020 yılına kıyasla %25’lik bir artışı işaret ediyor olsa da 2021 yılında kripto paralar yoluyla aklanan kara paraların boyutu, 2019 yılının oldukça altında kaldı.
Kripto para piyasalarının 2021 genelinde hızla büyümesi başta merkez bankaları olmak üzere birçok finansal kuruluşu tedirgin etti. Birçok ülkede de bu nedenle kripto paralara karşı olumsuz bir tavır benimsendi. Kripto para karşıtı açıklamalar bu süreçte sıkça gündeme gelirken, bu konuda en yoğun şekilde dile getirilen husus, “kripto paraların kara para aklamada yoğun şekilde kullanılıyor olduğu” iddialarıydı. Chainlysis tarafından yayınlanan raporda, 2021 yılında kripto paralar aracılığıyla 8,6 milyar dolarlık kara paranın aklandığı belirtildi.
2017’den Bu Yana Kriptolarla 33,4 Milyar Dolar Aklandı
Chainalyasis tarafından yayınlanan rapora göre 2021 yılında kripto paralar yoluyla aklanan kara para miktarı, 2020 yılına göre %25 oranda artış göstererek 8,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Her ne kadar 2020 yılına göre ciddi bir artış yaşanmış olsa da 2021 yılında, 2019 ile kıyaslandığında kripto paralar ile aklanan kara paranın daha düşük seviyelerde kalmış olması dikkat çekti. Rapora göre 2019 yılında 10,9 milyar dolarlık kara para, kripto paralar yoluyla aklanmıştı. Chainalysis 2017 yılından bu yana kripto para aracılığıyla aklanan kara paraların toplamda 33,4 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyor.
İtibari Paralarla Aklanan Kara Para Kıyaslaması
Chainalysis raporunda, kripto paraların en çok eleştirildiği konulardan biri olan kara para aklama konusunda, itibari paraların istatistiklerine de yer verildi. Rapora göre her yıl genellikle çevrimdışı suçlardan gelen (uyuşturucu ticareti, kaçakçılık gibi) ve itibari paralar aracılığıyla aklanan kara para miktarı yaklaşık 2 trilyon dolar seviyesinde. Ancak itibari paralarla aklanan kara paraları hesaplamak, nakit paranın takibinin yapılamamasından dolayı, kripto paralara göre daha zor. Konuya ilişkin olarak raporda şu ifadelere yer verildi:
“İtibari para ve kripto para ile gerçekleştirilen kara para aklama arasındaki en büyük fark, blok zincirlerinin şeffaf sayesinde suçluların cüzdanlar ve hizmetler arası kripto para transferlerini çok daha kolay şekilde takip edebiliyor olmamızdır.”