Kripto Para

Türkiye’de bir ilk! Dış ticaret ödemesi blockchain ile yapıldı

    Daha önce iki kere test edilen blockchain tabanlı dış ticaret ödeme işleminde sonuca ulaşıldı. Türkiye İş Bankası, ilk defa dış ticaret ödemesinde blockchain tabanlı teknolojileri kullanmasıyla dikkat çekti…

    Türkiye İş Bankası, blockchain teknolojisini kullanarak dış ticaret işlemine aracılık eden ilk Türk bankası olmasıyla tarihe geçti. Aynı zamanda ödeme garantisi de veren banka bu hamlesi ile birlikte kripto para basınında da geniş yankı buldu. Bankanın Marco Polo platformu üzerinden blockchain tabanlı dış ticaret işlemini gerçekleştirdiği açıklandı.

    Söz konusu bankacılık işleminde taraflar, Şişecam, Kuraray Europe GMBH, İş Bankası ve Commerzbank şeklinde sıralanmıştı. Almanya ve Türkiye arasında yapılan gerçek dünya işleminde uluslararası planda hizmet veren Marco Polo platformu kullanıldı. Bu platformun ödeme garantisi modülü aracılığıyla blockchain tabanlı ilk kez ödeme yapıldığı öğrenildi. 

    Bankacılıkta İlk Blockchain Teknolojisi Kullanımı

    Türkiye İş Bankası’nın öncülüğünde gerçekleştirilen bu uygulama Türkiye'de blockchain teknolojisi kullanılarak tamamlanan ilk canlı dış ticaret işlemi olarak tarihe geçti. Banka, geçtiğimiz yılın mayıs ve kasım aylarında blockchain teknolojisini test etmek amacıyla pilot ortamda iki işlem çalışmalarına başlamıştı.

    Geniş ilgi gören bankacılık işlemi hakkında yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Şişecam tarafından Almanya'da faaliyet gösteren Kuraray GMBH'dan yapılması planlanan ithalata ilişkin sipariş, Marco Polo platformu üzerinde bir akıllı sözleşme olarak oluşturuldu.”

    İş Bankası Finansal Garanti Sağladı

    Şişecam, Kuraray Europe GMBH, İş Bankası ve Commerzbank tarafları arasında gerçekleştirilen işlemde taraflar akıllı sözleşmeyi onayladı. Bunun ardından İş Bankası’nın finansal garantisi sayesinde blockchain teknolojisi kullanılarak işlem tamamlandı. Bu işlem alternatif yöntemlere göre iş yükünün daha az ve şeffaf olmasıyla öne çıktı. 

    Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, konu hakkında yaptığı açıklamasında blockchain teknolojisinin geleneksel yönteme göre hızlı ve güvenli olduğunu aktardı: “Artık fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor; verilerin eşleşmesine ve elektronik ticarete dayalı bankacılık hizmetlerine duyulan ihtiyaç artıyor.”

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle