Kripto para piyasaları, 10 Aralık Cuma gününe düşüş eğiliminde başladı. Bitcoin (BTC) öncülüğünde gelen bu düşüş eğilimine dahil olan Solana’daki (SOL) düşüşleri tetikleyen bir diğer unsur ise Solana ağının uğradığı DDoS saldırısı oldu.
Kripto para piyasaları bir süredir düşüş eğiliminde hareket ediyor. Kasım ayı genelinde görülen bu düşüş eğilimi, Bitcoin (BTC) öncülüğünde Aralık ayında da kendisini gösterdi. 4 Aralık tarihinde 42 bin dolar seviyesine gerileyen, ardından toparlanarak 51 bin doları gören ve yeni günde tekrar 50 bin doların altına sarkan BTC, altcoin piyasasını da genel tabloda benzer şekilde etkiledi. BTC öncülüğünde görülen değer kayıplarına dahil olan Solana (SOL) ise ağa gerçekleştiği bildirilen DDoS saldırısı dolayısıyla düşüşlerini nispeten daha da derinleştirdi.
Blockasset’in Açıklamaları
Eylül ayında Solana tabanlı bir merkezi olmayan borsa (DEX) olan Raydium’da bir IDO için gerçekleştirilen toplu botlama sonrası ağda 17 saatlik bir kesinti yaşanmıştı. Bu problemin ardından Solana ağı 9 Aralık TSİ 18.00 sularında bir DDoS saldırısına haberi daha verildi. Solana tabanlı merkezi olmayan NFT (non fungible token) platformu Blockasset, söz konusu saldırıyı şu ifadeler ile duyurdu:
“Token’ların dağıtılmasının uzun zaman aldığını biliyoruz. Solana blok zinciri, ağı tıkayan ve gecikmelere neden olan DDoS saldırıları ile karşı karşıya kalmış durumda.”
Bir Açıklama da GenesysGo’dan Geldi
Blockasset tarafından gelen bu bilgilendirme sonrasında bir açıklama da Solana odaklı altyapı şirketi GenesysGo’dan geldi. GenesysGO da konuyla ilgili olarak, validatör ağının işlem taleplerini karşılama ile ilgili sorunlar yaşadığını duyurdu ve “soğukkanlı olunması” gerektiğini belirtti. Ancak Blocasset ve GenesysGo’dan gelen açıklamaların yanı sıra Solana Vakfı’ndan resmi bir açıklama gelmedi. Ayrıca ağın da çevrimiçi kalmaya devam ettiği görüldü. Fakat Twitter’da birçok kullanıcı Solana ağında küresel olarak kesintiler yaşandığını belirtti.
Birçok Kişi Rayidum’u Sorumlu Tutuyor
Twitter üzerinden konuya ilişkin bilgi ve iddialar paylaşan kullanıcıların birçoğu, özellikle de Rayidum’daki IDO’lara bağlı yüksek hacimli işlemlerin ağın performansına olumsuz yönde etki etmiş olabileceğinden endişelendiklerini ifade etti. Bu yönde fikir belirten kullanıcılar, Eylül ayındaki 17 saatlik kesinti de dahil olmak üzere ağda son 6 ayda yaşanan tüm sorunların Raydium’daki IDO’lardan kaynaklandığını da iddia etti. Yaşanan gelişmeler sonrasında SOL yaklaşık %7 oranında bir değer kaybı yaşadı.