Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Türkiye’de, “kripto vurgunu” olarak da bilinen Thodex skandalı yaşanmıştı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, geride binlerce mağdur bırakıp kapanan Thodex borsasına ilişkin soruşturmayı tamamladı. Thodex’in CEO’su için rekor düzeyde hapis cezası istendi.
Nisan 2021 döneminde Türkiye’de, Thodex borsası önce bakım çalışması nedeniyle ilk olarak Dogecoin (DOGE) işlemlerini durdurmuş ve ardından komple hizmet vermemeye başlamıştı. Kullanıcılar henüz ne olduğunu anlamaya çalışırken, borsanın kapandığı anlaşılmış ve Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer’in de yurtdışına kaçtığı ortaya çıkmıştı. Özer gittiği yerden yaptığı açıklamada bunun bir “vurgun” olmadığını ve mağdurlara ödeme yapılacağını söylemişti. Ancak söz konusu gelişme Türkiye’de “Thodex vurgunu” olarak anılmaya devam ediyor.
21 Şüpheli Hakkında İddianame Hazırlandı
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı bir süredir Thodex borsası ile ilgili olarak soruşturma yürütüyordu. Bu soruşturma olayın yaşandığı dönem olan Nisan 2021’de başlatılmıştı. DHA’nın haberine göre yaklaşık bir yıldır devam eden soruşturmada Thodex’in para trafiği, borsada sistemin işleyişi ve vurguna giden süreç incelendi. Öte yandan soruşturma kapsamında ilgili kurumlardan da raporlar istendi ve konu hakkında bilgi alındı. Yürütülen soruşturma neticesinde 21 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
CEO Özer’e Rekor Hapis Cezası İstendi
Soruşturma kapsamında Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer, “örgüt kurucusu” ve “örgütün yöneticisi” olmak ile suçlandı. Söz konusu suçlamalar ile CEO Özer hakkında 3 farklı suç için tam 40 bin 562 yıla kadar hapis cezası istendi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer “Örgüt kurma ve yönetme”, “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” ve “nitelikli dolandırıcılık” ile suçlanıyor.
MASAK Borsanın Her İşlemini İnceledi
Savcılık söz konusu soruşturma kapsamında bir de örgüt şeması oluşturdu. Örgüt lideri olarak CEO Özer belirlenirken, Özer ile birlikte 7 şüpheli örgüt yöneticisi olmakla ve 13 şüpheli de örgüte üye olmak ile suçlandı. Bir diğer yandan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da Thodex borsasının veri tabanını inceledi ve her işlem üzerinde ayrı bir çalışma yapıldı. Yapılan incelemenin ardından vurgunun boyutunun 356 milyon lira olduğu belirlendi.
Altın Şirketi Kurulduğu Tespit Edildi
Bir diğer yandan Thodex dolandırıcılığının şüphelilerinin, müşterilerden elde ettikleri paraları yurtdışındaki borsalara aktardıkları ve yakınlarının üzerine altın şirketi kurdukları tespit edildi. Ayrıca bu şirketin fiziki olarak da altın aldığı belirlenirken, söz konusu iddianamede 2 bin 27 kişinin de müşteki sıfatıyla yer alacağı bildirildi. Savcılığın hazırladığı iddianamenin kabul edilmesi ile birlikte Thodex şüphelileri için yargılama süreci başlayacak.