Kripto para piyasalarında son dönemlerde görülen büyüme, geçtiğimiz yıl genelinde NFT (Non Fungible Token) sektörüne de yansıdı. Büyük ilgi ile karşılaşan NFT’ler ile ilgili bir süredir ülkemizde, NFT için “uygun Türkçe isim” çalışmaları yürütülüyordu. Ortak çalışma sonunda NFT için Türkçe isim bulundu.
Her ne kadar 2021 yılının başlarından itibaren hayatımıza girmiş gibi görünse de uzun yıllardır var olan NFT’ler (non fungible token), en temel anlamda “kripto varlıkların sanat eserleri” olarak tanımlanıyor. Kişiye özel ve eşsiz olan bu dijital varlıklar, standart kripto varlıklardan bu yönüyle ayrılıyor. 2021 yılında kripto paraların yakaladığı popülariteden payını çok ciddi şekilde almayı başaran NFT’ler için bir süredir ülkemizde “uygun Türkçe isim” çalışmaları ve arayışları sürüyordu. Sonunda, ortak çalışma ile NFT’lere Türkçe isim bulundu.
Çalışmalar Sonunda Türkçe İsim Bulundu
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Türk Dil Kurumu (TDK), bir süredir NFT için Türkçe isim arıyordu. Ortak yapılan çalışmanın ardından iki kurumun kararı ile NFT’nin Türkçe karşılığı “Nitelikli Fikri Tapu” oldu. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada haberi duyurdu ve bu çalışmaların Ankara Üniversitesi bünyesinde yapılan ilk NFT dersinin ardından başladığını hatırlattı. Söz konusu dönemde Koç, yine sosyal medyadan NFT için uygun Türkçe isim önerilerinin paylaşılmasını istemişti.
Ali Taha Koç’un Açıklamaları
Ali Taha Koç, yaptığı açıklamada söz konusu dersin ardından Twitter üzerinden bir anket başlattığını ve takipçilerden gelen önerileri TDK ile paylaştıklarını, ardından seçeneklerin ilk olarak 80’e ve ardından da 10’a indirildiğini belirtti. Koç NFT’nin Türkçe karşılığının uluslararası kelimeye uygun olmasına özen gösterildiğini ve böylece arama motorlarında bu ifadenin çok daha kolay bulunacağını dile getirdi. Koç konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Seçenekleri değerlendirirken hem anlam bütünlüğüne hem de kısaltmanın küresel anlamda yer bulması için arama motorlarında yine NFT’ye karşılık gelmesine özen gösterdik. Yenilikçi teknolojilerin terimlerinin kendi dilimize kazandırılması çok önemli. Kısaltmayı seslendirirken de Türkçe harflerle bunu yapmayı tercih ediyoruz.”