Kripto Para

G20 üyelerine sunulan CBDC raporunda TCMB de yer aldı

    Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), ortak bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmaya göre merkez bankası dijital paraları (CBDC), gelecekte uluslararası ödemeleri daha kolay ve hızlı hale getirebilir. Araştırma çalışmalarına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da katkı verdi.

    Kripto para piyasaları 2009 yılından bu yana, Bitcoin’in (BTC) ortaya çıkarılmasıyla birlikte varlığını sürdürüyor. Piyasalar genişlemeye devam ettikçe, ülkeler de bu alanın bir ucundan tutunarak dijitalleşen dünyada güçlü bir varlık sergilemek istiyor. Bununla ilgili olarak genellikle kripto paralar riskli bulunduğu için, ülkeler kendi para birimlerinin dijital versiyonlarını çıkarmak istiyor. Merkez bankası dijital parası (CBDC) çalışmaları da 2014’ten bu yana, Çin’in öncülüğünde devam ediyor.

    TCMB’yi Büşra Ercan Temsil Etti

    Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), ortak bir çalışma ile CBDC’ler konusunda bir araştırma yaptı. Araştırma, G20 ülkelerine sunulmak üzere yapıldı ve ortak bir rapor hazırlandı. Rapora göre CBDC’ler, gelecekte uluslararası ödemeleri daha kolay ve daha hızlı hale getirebilir. G20 üyelerinin temsil edildiği araştırma çalışmalarında Türkiye’den, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) adına Büşra Ercan katıldı. Ercan, 2020 yılında da Sınır Ötesi Ödemeler Görev Gücü bünyesinde yer almıştı.

    CBDC’ler Nasıl ve Ne Şekilde Kullanılacak?

    Dünya Bankası, IMF ve BIS tarafından ortak olarak sunulan raporda “Future of Payments” isimli grubun çalışma sonuçlarına da yer verildi. Her ne kadar Çin gibi ülkeler CBDC geliştirme konusunda birkaç adım önde ilerlese de global anlamda CBDC’lerin nasıl ve ne şekilde geliştirileceğine dair henüz net bir uzlaşma sağlanamadı. Ancak raporda, CBDC’lerin çalışma ve kullanılma durumları olası 3 ana başlığa ayrıldı.

    Buna göre ilk başlıkta, her merkez bankasının üreteceği CBDC’ler, birbirlerinden bağımsız olarak kullanılacak. İkinci olarak farklı CBDC’ler birbirleri ile bağlantılı şekilde kullanılacak. Örneğin oluşturulacak merkezi bir takas sistemi bu bağlantıda etkin olacak. Üçüncü olarak da biden çok CBDC tek bir merkezi sistemde toplanacak.

    2021 yılının ilk 6 ayında konuya ilişkin yapılan anket sonuçlarına göre, ülkelerin %60’ından daha fazlası bu olası modellerden hangisinin kullanılacağı konusunda henüz karar verebilmiş değil.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle