Merkez bankası dijital parası (CBDC) çalışmaları konusunda, özellikle küresel ekonomideki yeri göz önüne alındığında ABD oldukça geride kalarak eleştiri ve dikkatleri çekmişti. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed’in bu yaz CBDC konusunda araştırma raporu yayınlayacağını açıkladı.
Tüm dünyada kripto para ilgisi ve kripto paraların benimsenmesi Aralık 2020’den bu yana en yüksek seviyelerine çıktı. Bu ilgi artışı, ülkelerin kripto paralara yaklaşımının da şekil almasını sağladı. Bu kapsamda birçok ülke dijital varlıklar konusunda diğer ülkelerden ve global ekonominin aldığı şekilden geri kalmamak adına merkez bankası dijital parası (CBDC) çalışmalarına başladı. Çin, bu çalışmalara 2014 yılında başlayarak tüm dünyada öncü ülke konumunda yer aldı. 2020 yılında Çin, bölgesel olarak test harcamalarına dahi başladı. Ancak bu konuda ABD, global ekonomideki yeri de göz önüne alındığında oldukça geride kaldı.
Jerome Powell CBDC Açıklaması Yaptı
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell 20 Mayıs tarihli açıklamasında Fed’in bu yaz CBDC üzerine bir araştırma raporu yayınlayacağını duyurdu. Yayınlanacak olan söz konusu bu belge, CBDC’lerin risklerini ve yararlarını değerlendirecek. Powell, açıklamalarında ABD’nin ödeme sektöründeki gelişmelere uyum sağladığını iddia etti. Powell ayrıca merkez bankalarının yeni teknolojik imkanlardan yararlanabileceklerini dile getirdi. Fed, CBDC ile ilgili bir adım atmadan önce kamuoyu görüşünü almak isteyecek.
CBDC Nedir, Kripto Paradan Farkı Ne?
Dünya genelinde ülkelerin merkez bankaları tarafından üretilen, üretildiği ülkenin yasal olan para birimini dijital olarak temsil eden ve genelde dağıtık defter teknolojisi (DLT) tabanlı olan token’lara “CBDC” denir. “Central Bank Digital Currency” ifadesinin kısaltması olarak kullanılan bu terim, “merkez bankası dijital parası” anlamına gelir. CBDC’lerin, söz konusu ülkenin merkez bankası tarafından geliştirilmesi ve kontrol edilmesi planlanır.
Birçok CBDC projesi, Bitcoin (BTC) gibi blok zinciri teknolojisi ile üretiliyor olsa da bu blok zinciri ağları “izne dayalıdır.” Bu, sadece seçili oluşum ve kişilerin erişim sağlayabileceği ya da değişiklik yapabileceği anlamına gelir. Bu nedenle CBDC’ler kripto paraların aksine istenen işlemi bloke edebilme, adresleri engelleme ve hesapları dondurma gibi yetkileri elinde bulundurur.