Ethereum’un (ETH) kurucu ortakları arasında yer alan ve kurucu ekibe liderlik etmiş olan Vitalik Buterin, uzun zamandır Ethereum’un arkasındaki isim olarak geliştirme adımlarının atılmasına öncülük ediyor. Zaman zaman yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Buterin, bu kez de kripto para piyasalarının geleceğinde onaylamadığı projeleri paylaştı.
Yaptığı bağışlarla, Ethereum (ETH) ağında yapılan geliştirme adımlarına ilişkin açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Vitalik Buterin, 2016 yılında Ethereum’un kurulmasına liderlik etmişti. Uzun yıllardır Ethereum’un arkasındaki en etkili isim olan Buterin, bu kez de kripto para piyasasının geleceği adına onaylamadığı projeleri paylaşarak gündeme geldi. Buterin, köprü uygulamalarının güvenlik sınırlarından dolayı, zincirler arası projeleri onaylamadığını ifade etti.
Vitalik Buterin Endişelerini Paylaştı
Cuma günü sosyal medya platformu olan Reddit üzerinde paylaşımlarda bulunan Vitalik Buterin, söz konusu Reddit gönderisinde Blockchain ekosistemindeki zincirler arası köprülerle ilgili bazı endişelerini dile getirdi. Söz konusu uygulamalar konusunda güvenlik nedeniyle endişe duyduğunu ifade eden Buterin, yerel varlıkları direkt olarak kendi zincirlerinde depolamanın %51 saldırılarına karşı belli oranlarda bir bağışıklık sağlayacağını ifade etti. Yani Buterin’e göre örneğin ETH Ethereum ağında ve Solana (SOL) da Solana ağında depolanmalı.
Buterin, Zincirler Arası Köprü Uygulamalarını “Riskli” Buluyor
Buterin, %51 saldırıları (kripto ekosisteminde özel bir saldırı türü) üzerinden verdiği örneklerde, kendi önerisinde; hackerların işlemleri sansürlemeyi ya da tersine çevirmeyi başarmaları durumunda bile, herhangi bir kullanıcının kripto varlıklarını alma konusunda güçlük yaşayacaklarını ifade etti. Buterin dile getirdiği yorumlarında, aynı güvenlik seviyelerinin “zincirler arası köprü uygulamaları” için geçerli olmadığını ifade etti.
Buterin’in ifade ettiği olası güvenlik zafiyetinde, örneğin bir saldırgan, Solana sarılı Ethereum (WETH) elde etme amacı ile Ethereum’unu bir Solana köprüsüne yatırırsa ve Solana tarafı bunu onayladığı anda bu işlemi Ethereum tarafında geri alırsa, sarılı token’lar bu aşamadan itibaren 1’e 1 oranda orijinal bölümde desteklenemez. Bu olası örnekte, bu durum SOL-WETH sözleşmelerinde token’ları kilitli olan diğer yatırımcıların çok fazla kayıp yaşamasına neden olur.
Saldırıların Hackerlara Maliyeti
Crypto 51’den sağlanan verilere göre hackerların Ethereum ağına gerçekleştirdikleri %51 saldırısının 1 saatlik çıkardığı maliyet 1,78 milyon dolara denk geliyor. Ancak verilere göre bu seviye Bitcoin Cash (BCH) gibi blok zincirleri söz konusu olduğunda 14 bin dolar seviyelerine kadar düşebiliyor. Bu veriler de Buterin’in haklı olabileceğine işaret ediyor.