2021 yılına damgasını vuran Shiba Inu (SHIB), 2020 yılından itibaren Ethereum’un (ETH) kurucusu Vitalik Buterin’e gönderilmişti. Pazarlama teknikleri adına ilgi çekici bir işlemle gönderilen SHIB coin’ler, Buterin tarafından ya bağışlanmış ya da yakılmıştı. Vitalik Buterin, kripto para piyasasına damga vuran bu işlemi nasıl gerçekleştirdiğini anlattı.
Elde ettiği değer artışlarıyla 2021 yılına damgasını vurmayı başaran kripto para birimlerinden biri olan Shiba Inu (SHIB), Mayıs ayında Ethereum’un (ETH) kurucusu Vitalik Buterin’in devasa satış işlemleriyle gündeme gelmişti. 2020 yılından itibaren SHIB arzının yarısı Buterin’in cüzdanına gönderilmişti ve böylece arz azaltılıp talep arttırılacaktı. Öte yandan SHIB ekibi, bu yöntemle Buterin’in büyük miktarlarda SHIB tutmasını sağlayarak bir pazarlama tekniği de geliştirmişti. Ancak Buterin, Mayıs ayında SHIB de dahil olmak üzere kendisine gönderilen tüm şaka coin’lerini ya yaktı ya da bağışladı.
Buterin 500 Trilyon SHIB’i Elinden Çıkarmıştı
Vitalik Buterin’in cüzdanlarında başlangıçta yaklaşık olarak 500 trilyon adet SHIB vardı. Buterin, elinde SHIB’lerin 50 trilyonluk kısmını Hindistan Kripto Yardım Fonu’na bağışları ve 410 trilyonluk kısmını da yaktı. Ethereum’da “0xdead” isimli, kimsenin erişemediği adrese gönderilerek yakılan SHIB’ler, işlemin yapıldığı dönemde yaklaşık 6,8 milyar dolar değere sahipti. Buterin’in bu işlemi yapması, piyasalarda büyük bir şaşkınlığa yol açmıştı. Ethereum’un kurucusu, SHIB işlemlerini anlattı.
Buterin, Elindeki SHIB’lerden Nasıl “Kurtulduğunu” Anlattı
Bir podcast yayını olan UpOnly’de konuşan Buterin, yaklaşık 7 milyar dolarlık SHIB’den nasıl “kurtulduğunu” anlattı. Bu işlemleri yapmak için hızlı bir şekilde bir laptop satın aldığını belirten Buterin, açıklamasında “Hem korkutucu hem de eğlenceliydi. İşin korkutucu tarafı, bunun şimdiye kadar sahip olduğumdan çok daha fazla miktarda bir para olmasıydı” dedi. Buterin, elindeki SHIB’lerin ayrı kağıtlara yazılmış numaralar şeklinde bir soğuk cüzdanda olduğunu ve bu cüzdana erişebilmek için de gereken özel anahtarı elde etmek için bu parçaların birleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Kanada’daki Ailemi Aramak Zorunda Kaldım”
İşlemleri nasıl yaptığını anlatan Buterin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bu kağıtlardan biri bendeydi, diğer ise Kanada’daki ailemin evindeydi. Bu nedenle Kanada’daki ailemi arayıp numaraları bana okumalarını söylemek zorunda kaldım”
Vitalik Buterin, sadece bu işlemleri yapmak için Target mağazasından laptop satın aldığını ve bilgisayarın internet bağlantısını kesmeden önce QR kodu oluşturmak için bir program indirdiğini söyledi. Ethereum işlemini oluşturduktan sonra QR kodunu telefonla taradığını anlatan Buterin, daha sonra bunu laptopa kopyaladığını belirtti. Buterin son olarak da imzalanmış işlemi ağ üzerinde yayınlamaya yarayan “etherscan.io/pushtx” adresine yapıştırdığını ve en sonunda da token’ları göndermeye başladığını dile getirdi.