Küresel olarak hız kazanan merkez bankası dijital parası (CBDC) çalışmaları, ülkemizde de ağrılık kazanmaya başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dijital TL çalışmalarıyla ilgili detayları paylaştı. Dijital TL’nin 2022 yılında kullanıma sunulabileceği ifade ediliyor.
Kripto para piyasalarının 2021 yılında elde ettiği büyümenin de bir getirisi olarak, küresel anlamda ülkeler merkez bankası dijital parası (CBDC) çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. Birçok ülkenin, 2021 yılında CBDC alanındaki çalışmalarını hızlandırmaya başladığı görülüyor. Bu konuda dünyada lider konumda ise Çin bulunuyor. Zira Çin, dijital yuan çalışmalarına 2014 yılında başladı ve test aşamalarına geçti. Çin’in ardından birçok ülke, bu alandaki altyapı çalışmalarını hızlandırdı. Ülkemizde de CBDC çalışmaları hızlanmaya başladı.
TCMB Başkanı, CBDC Konusunda Detay Verdi
Sabah’ın haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dijital TL çalışmaları hakkında detay verdi. Habere göre dijital TL, görücüye çıkma hazırlığında. Başkan Kavcıoğlu daha önce yaptığı açıklamalarında, dijital TL’nin ticaretlerde ve alışverişlerde pilot olarak kullanılmaya başlamasının, Eylül ayındaki pilot uygulamalar ile hayata geçirileceğini duyurmuştu. Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamalarda değindiği dijital TL konusunun detayları da ortaya çıkmaya başladı.
Pilot Uygulamalar Başarılı Olursa, Dijital TL Kullanıma Sunulacak
Habere göre dijital TL çalışmalarının pilot uygulamalarının başarılı olması durumunda, 2022 yılında Türkiye kendi dijital parasını resmen kullanıma çıkaracak. Dijital TL’nin kullanımı, kullanım alanları, gerçek hayattaki yeri gibi konular, pilot uygulamalarla test edilecek. Testler sonucu yapılacak olan analizler doğrultusunda, dijital TL’nin kullanımı çeşitli denemeler sonucunda yaygın olarak başlayacak.
TCMB ve Dijital Dönüşüm Ofisi’nin Dijital TL Çalışmaları Sürüyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin birlikte yürüttüğü CBDC çalışmaları doğrultusunda, dijital TL’nin de altyapısı netleştiriliyor. Yürütülen çalışmalarda, dijital TL için şimdilerde hukuki, ekonomik ve teknolojik altyapılar konusunda incelemeler yapılıyor. Kavcıoğlu, daha önceli açıklamasında bu konudan yola çıkarak Eylül ayında pilot uygulamalarının başlayacağını ifade etmişti.
TCMB, şimdilerde yürüttüğü çalışmalar kapsamında dijital TL’nin kullanımı konusunda farklı olasılıkları test ediyor. Bu testlerin ve çalışmaların yürütülebilmesi için, geçtiğimiz yıl Blockchain ve dijital para alanlarında TCMB’de İnovasyon Genel Müdürlüğü kurulmuştu.