Merkeziyetsiz finans ekosistemi 8 Haziran sabahına büyük bir şokla başladı. Kripto para piyasasının genelinde yaşanan sert düşüş hareketleri merkeziyetsiz finans (DeFi) projelerini de olumsuz etkiledi…
Merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemine ait veriler, kripto para yatırımcıları tarafından da yakından takip ediliyor. 8 Haziran gününde kripto para piyasasında yaşanan sert düzeltme hareketi popüler DeFi platformlarını da vurdu. Verilere göre merkeziyetsiz finans ekosisteminde toplam kilitlenmiş varlık miktarında ciddi değişimler yaşandı.
DeFi protokollerinin toplam piyasa değerinde de sert düzeltme hareketinin ne kadar ciddi sonuçlar yarattığı görüldü. Merkeziyetsiz finans ekosisteminin piyasa değerinde son 24 saat içinde 10 milyar dolardan fazla kayıp yaşanması, yatırımcıları da endişelendirdi. Kripto para yatırımcıları bu gerileme hareketinden dolayı panik yaşadı.
Yükselen ve Düşen DeFi Protokolleri
Kripto para yatırımcılarının ayrı bir dikkatle takip ettikleri DeFi protokolleri arasında sert düşen projeler olduğu gibi yükseliş gösteren projeler de öne çıktı. Son 1 gün içinde en çok değerlenen merkeziyetsiz finans protokollerinin başında yüzde 4.4 yükselişle DerivaDAO (DDX) geldi. Bunun hemen ardından da en çok değerlenen ikinci protokol Anchor Protocol (ANC) olarak kayda geçti.
Öte yandan piyasa verilerine göre son 1 gün içinde merkeziyetsiz finans sektörünün gerileyen projeleri de yatırımcıları endişelendirdi. Yüzde 20.2 gibi sert bir düşüş yaşayan THORChain (RUNE) protokolü kayıp listesinde zirvede yer aldı. Bunun ardından da aynı oranda kayıpla KeeperDAO (ROOK) geldi.
Merkeziyetsiz Finans Protokolleri
Merkezi olmayan (Decentralized) ve finans (Finance) kelimelerinin kısaltmasından meydana gelen DeFi sektörü, özellikle geçen yılın son aylarından bu yılık ilk çeyreğine kadar patlama yaşadı. Herhangi bir merkeze ya da otoriteye ihtiyaç duymayan finansal yapı olarak dikkat çeken sektörde pek çok farklı protokol hizmet veriyor.
DeFi yapılarında, merkezi olmayan finans hizmetleri sunmanın yanı sıra katılımcılara güven sağlamak esas amaçlar arasında yer alıyor. Yönetiminde kimsenin bulunmadığı projeler, böylelikle suiistimallerin engellenerek daha güvenli bir finans dünyası yaratmayı hedefliyor.