BTC enerji tüketimi için ilginç araştırma sonuçları

    Yapılan yeni bir Bitcoin (BTC) enerji tüketim araştırmasına göre Bitcoin, 2021 yılında şu ana kadar, 2020 yılının tümünden daha fazla enerji tüketti. Bloomberg haberine ve hesaplamalara göre yılsonuna kadar BTC 91 TW/h enerji tüketmiş olacak.

    Kripto para birimlerinin ciddi değer kazançları elde etmesiyle birlikte sektör de ciddi oranlarda yaygınlaştı ve milyonlarca yeni yatırımcı bu sektöre dahil oldu. Gelen büyüme ile birlikte, kripto paralara yönelik eleştiriler de artış gösterdi. Kripto paralar, genel anlamda en çok volatilite nedeniyle eleştirilirken, lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) içinse sık sık tükettiği fazla enerji eleştiri konusu olarak gündeme geldi. Bu konuya ilişkin yapılan bir araştırma, ortaya ilginç sonuçlar koyuyor.

    BTC’nin Elektrik Tüketimi, Şimdiden 2020’yi Geride Bıraktı

    Yapılan yeni bir araştırmaya göre Bitcoin, 2021 yılında şu ana kadar, 2020 yılının tümünden daha fazla enerji harcadı. Bloomberg haberine ve hesaplamalara göre Bitcoin ağı, 2021 yılsonuna kadar 91 TW/h enerji tüketmiş olacak. Bitcoin ağı, 2020 yılının tümünde toplam 67 TW/h enerji tüketmişti. Her ne kadar bu enerji tüketimini hesaplamak zor olsa da veriler, BTC ağında enerji tüketiminin arttığını kesin bir şekilde ortaya koyuyor. Bu da Bitcoin’in sıkça ve en çok eleştirildiği konu olan tükettiği enerji konusunu tartışma konusu haline getiriyor.

    BTC 2021 Sonuna Kadar Ne Kadar Elektrik Tüketecek?

    Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketimi Endeksi’ne göre, BTC 2021 yılsonuna kadar 95,68 TW/h enerji tüketecek. Bu enerji miktarı, Filipinler’in yıllık enerji tüketimine neredeyse eşdeğer. Science Direct tarafından yapılan başka bir araştırmada ise başka bir sorun ele alınıyor. Buradaki araştırma ise elektronik atık problemine odaklanıyor. Bu araştırmaya göre BTC ağındaki tek bir işlem, 272 gramlık elektronik atık oluşturuyor.

    BTC Kaynaklı Elektronik Atık Ne Kadar?

    Araştırmaya göre BTC madencilerinin gittikçe daha kısa ömürlü ekipmanlar kullanmaya başlaması, elektronik atıkların artmasına neden olabilir. Araştırmada, BTC’nin Mayıs 2021 itibariyle yıllık elektronik atık üretiminin 30,7 kilotona ulaştığı görülüyor. Konuya ilişkin olarak söz konusu araştırmada şu ifadelere yer alıyor:

    Bitcoin, 2021 başlarında görülen fiyat piklerinde 64,4 kiloton elektronik atık meydana getirmiş olabilir.”

    BTC Üretimi “Söylendiği Kadar” Çevreye Zararlı Mı?

    Bir kıyaslama yapıldığında ise sonuç daha da ilginç bir hal alıyor. Araştırmaya göre her bir BTC işlemi, son model bir iPad’in yaklaşık yarısı kadar elektronik atığa neden oluyor. Öte yandan, sadece Apple ekosisteminde çalışan 1,65 milyarın üzerindeki cihazın elektronik atık boyutu ise 250 kilotona kadar ulaşıyor. Araştırmalara göre BTC madenciliğinde tüketilen elektrik, küresel elektrik tüketiminin %0,43’lük dilimini oluşturuyor. Ayrıca Statistia verilerine göre, 2021 küresel toplam elektronik atık seviyesi 57,4 milyon ton civarında ve BTC bunun da %0,11’lik dilimini oluşturuyor.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle