Yılbaşından bugüne %81 değer kaybı yaşanan AVAX Coin’de endişe artıyor! Kritik seviyelerin tek tek altına gerileyen ve 25 dolar altı fiyatlamaların sürdüğü AVAX Coin’de düşüşün tüm nedenleri ve ne kadar sürebileceği ile ilgili uzman görüşleri ile desteklenen yorumlar rehberimizde sizlerle!
AVAX Coin Nedir?
AVAX Coin merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamalarını, finansal varlıkları ve diğer kripto varlıkları sektöre kazandırmak adına geliştirilen Avalanche ağının yerel token’idir. Eylül 2020’de Emin Gün Sirer, Kevin Sekniqi ve Stephen Buttolph tarafından geliştirilen AVAX Coin, ağın merkeziyetsiz yapısının korunması ve işlem ücretleri, stake ödülleri, teşvik mekanizması, vb. ağ içi çeşitli görevlerin gerçekleştirilmesi adına geliştirilmiş kripto para birimidir.
AVAX Projesinin Amacı Nedir?
AVAX, herkesin her türden varlığı blockchain sektörüne kazandırılabilmesi, ticaret yapabilmesi ve yeni nesil teknolojilerden merkeziyetsiz olarak yararlanabilmesi amacıyla geliştirildi. Avalanche ağında merkeziyetsiz yapının sağlanabilmesi adına AVAX Coin’i yaratan geliştiriciler, ilk olarak Avalanche Mainnet’i piyasaya kazandırarak sektöre adım attılar.
AVAX Neden Düşüyor?
AVAX, kendi iç dinamikleri yanında artan küresel ekonomik belirsizlik ve bu belirsizliğe paralel Bitcoin’de (BTC) yaşanan fiyat düşüşünden kendi payını aldı. Yılbaşından bu yana %80’den fazla değer kaybeden AVAX Coin’in düşüşüne neden olan 4 gelişme şu şekilde takip edilebilir:
- Küresel Bazda Artan Enflasyon:
Merkez bankalarının Covid-19 pandemisi nedeniyle düşük faiz ve yüksek para arzı politikası benimsemesi, kripto para birimlerinin yükselişinin altındaki temel neden olmuştu. Kıt varlıkların enflasyona karşı koruduğu düşüncesi ile BTC fiyatı 69 bin dolar düzeylerine yükselmiş, AVAX bu rallide fiyatını 150 dolar üzerine taşımıştı.
Sıfır ve eksi faiz uygulamaları enflasyonu tetiklemiş, ABD’de %8 üzerine çıkan enflasyon ile son 40 yılın rekoru kırılmıştı. Başta FED olmak üzere dünya merkez bankaları birbiri ardına faiz silahını kullanarak daha az riskli kabul edilen mevduat ve tahvil yatırımının cazibesini artırdılar. Devam eden yüksek enflasyon ise daha fazla faiz artışı ihtimalini güçlendiriyor ve güçlenen ABD doları, kripto para birimleri gibi riskli varlıklar üzerinde baskıyı artırıyor.
- Devam Eden Rusya – Ukrayna Savaşı:
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaş süreci, jeopolitik riskleri artırırken enflasyonu yükseltici etkide bulunuyor. Doğalgaz, petrol ve sanayinin bel kemiği pek çok emtianın satıcısı olan Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve Rusya’dan gelen enerji hamleleri küresel ekonomik görünümü tehdit ediyor. Artan jeopolitik riskler, güvenli limanlara kaçışı hızlandırır ve paralelinde paranın kripto paralar gibi riskli piyasalardan kaçmasına yol açar.
- Yüksek Rekabet:
Avalanche, Solana ve Ethereum gibi önde gelen blockchain projeleri ile rakiptir. Solana ile birlikte Ethereum’un tam anlamıyla PoS algoritmasına geçişi Avalanche üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu baskının nedenini tam olarak anlamak için AVAX geliştiricisi Emin Gün Sirer’in açıklamalarına göz atmak faydalı olacaktır.
Emin Gün Sirer Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Ethereum’un baskın bir katman-1 çözümü olduğunu kabul ediyor fakat ölçeklenebilir olmadığı ve ortalama yüksek gas ücretleri nedeniyle Avalanche’ın daha cazip olduğundan bahsediyor. Gerek yükseltme süreci gerek son dönemde gerileyen Ethereum gas ücretleri, AVAX üzerindeki baskıyı artırıyor.
- Düzenleyici Riskleri:
Kripto para birimlerinin kara para aklama ve gözetilmeyen doğaları, yasa koyucuların da hedefinde yer alıyor. Özellikle Terra’da yaşanan Luna ve UST kazaları sonrası düzenleyiciler sektör üzerindeki presini artırarak kripto geleceği hakkında büyük belirsizliklere yol açıyor.
Kripto para birimlerinin karşı karşıya kaldığı en büyük suçlama, kara para aklamayı önleyici mekanizmalara sahip olmaması. Düzenleyiciler ise kripto sektörüne takip edilebilirlik ve denetlenebilirlik kazandırmak istiyor. Düzenlemelerin ne şekilde olacağı, kripto para birimlerinin yasaklanıp yasaklanmayacağı ya da faaliyetlerine ne şekilde devam edeceği gibi belirsiz konular da tüm sektörde olduğu gibi AVAX Coin’in fiyatını baskılıyor.
- Teknik Nedenler:
AVAX Coin, 2021 yılında muazzam bir yükseliş ivmesi kaydetti. Ağustos 2021 ile Kasım 2021 arasında %1270 gibi bir artış yakalayan token, 150 dolar zirvesini geçemeyerek yılbaşını takiben düşüş trendine geçti. Gerek zirvenin geçilememesi gerek yaşanan yükselişin bir düzeltme ihtiyacı doğurması, AVAX Coin fiyatlarında baskı oluştururken en derin yaşanan düşüş 50 ve 200 günlük basit hareketli ortalamaların kırılması ile birlikte gerçekleşti.
AVAX, 7 Ocak 2022 tarihinde MA200 değerini kırarak daha hızlı geri çekilme yaşadı. Bu değer, orta ve uzun vadede token yönünün belirlenmesi için önemli bir etmen ve ilerleyen günlerde olası yükselişlerde AVAX’ın kırması gereken en önemli direnç olarak öne çıkacak.
AVAX Tekrar Yükselir mi?
AVAX, dört farklı evrede inşa edilerek klasik bir blok zincirden farklılaşmayı başaran popüler bir projedir. Sektörün aynı zamanda en çok takip edilen projeleri başında gelen Avalanche, bir saniye altında işlem sonuçlandırma gücü, herkese merkeziyetsiz varlık ticareti başlatma ayrıcalığı ve işlem tipine göre hesaplanan düşük işlem ücretleri gibi avantajlar ile öne çıkmaktadır.
AVAX Coin’de yaşanan geri çekilmeyi tüm sektörde görmek mümkündür. Bu nedenle AVAX’a özel bir durum ya da Terra’da olduğu gibi bozulma kaynaklı bir cezalandırma durumundan söz etmek doğru değildir. Teknik olarak da olağan bir düzeltme sürecine giren ve sektördeki riskler nedeniyle fiyatı gerilen AVAX’ın ilerleyen günlerde yeniden yükselmesi beklenebilir.
Yükseliş için AVAX’ın düşüşüne neden olan belirsizliklerin çözüme kavuşması gerekir. Jeopolitik risklerin kalkmaması ve enflasyonun kontrol edilememesi, para arzının kısacak ve AVAX gibi tüm kripto piyasasındaki geri çekilmeyi devam ettirecektir. Bu riskler kalktığında AVAX yeniden eski günlerine geri dönme potansiyeli taşımaktadır.
AVAX Teknik Analizi
AVAX Coin’i teknik açıdan inceleyen anonim analistler, devam eden düşen trendi onayladılar ve kısa vadede yaşanacak yükselişlerin tepki ile sınırlı kalabileceği görüşünü paylaştılar. Anonim teknik analistlere göre 150 dolarlık zirveye göre düzenlenen Fibonacci analizinde Fib 1,618 desteğine kadar bir geri çekilme söz konusu olabilir ve bu destek güncel fiyatlara göre 9,85 dolara karşılık geliyor!
Anonim analistler öte yandan MACD ve RSI indikatörlerinin bu seviyelerde güç toplama çalıştığını ifade ederken, yükseliş öncesi dönemden çekilen bir yatay destek noktasının çalışabileceği ihtimalini değerlendiriyor. Eğer bu ihtimal gerçek olursa AVAX Coin 22 dolar seviyelerinden tepki vererek kayıplarını telafi etme yoluna gidebilir.
Olası tepki yükselişin 38 dolar AVAX’ın ilk direnç noktası olarak öne çıkıyor. Basit ortalamalara göre ise 34 dolar ve 49 dolar seviyeleri, orta vade direnç noktası olarak izlenebilir. Kalıcı yükselişler için 50 dolar ve üzeri fiyatlamaların görülmesi gerektiğinin altı anonim analistlerce bir kez daha çizildi.
Özetle
AVAX Coin yılbaşından bu yana %80’i aşan değer kaybı yaşadı. Tüm dünyada artan enflasyon kaynaklı parasal sıkılaşma beklentileri, riskli varlıklar üzerindeki baskıyı artırırken AVAX’ın da düşmesinin en temel nedeni oldu. Öte yandan 2021 yılındaki muazzam yükselişin düzeltmesini tamamladığı söylenebilen AVAX’ın Solana ve Ethereum gibi rakipleri de teknolojik olarak sorunlarını çözmeye devam ediyor. AVAX’ta kısa vadede yeniden bir toparlanma beklemek doğru olmasa da gerek analistler gerek yatırımcılar, AVAX geleceği hakkında olumlu ve token’lerinin yeniden yükseleceğine inanmaktalar.