Kripto Para

Bitcoin P2P işlemleri o ülkede rekora koşuyor!

    Bitcoin’in (BTC) 2009 yılında piyasaya sürülüşündeki temel amaç olan “eşler arası ödemelerde” (P2P), ekonomik olarak sıkıntılı bölgelerde artış yaşandığı tespit edildi. Yeraltı kaynakları bakımından dünyanın en zenginlerinden olan ancak dünyanın en büyük fakirliğinin yaşandığı ülkelerden olan Nijerya’da P2P gönderimlerinde ciddi bir artış yaşandığı ortaya çıktı.

    Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), 2009 yılında tüm kripto para ekosisteminin temelini oluşturarak piyasaya sürüldü. Kimliği hala bilinmeyen ve Japon bir yazılımcı olduğu tahmin edilen Satoshi Nakamoto takma isimli kişi tarafından ilk olarak “eşler arası ödemeleri” (P2P) kolaylaştırmak için tasarlanan Bitcoin, zaman geçtikçe beklenenden çok daha öte sınırlara ulaştı. Son dönemlerde yatırımcıların genellikle “kazanç amaçlı yatırım aracı” olarak değerlendirdiği Bitcoin’in, P2P gönderim işlemlerinin özellikle fakirliğin olduğu bölgelerde arttığı görülüyor.

    Nijerya’da Kripto Adaptasyonu Artıyor

    Yeraltı kaynakları bakımından dünyanın en zenginlerinden biri olan ancak buna rağmen dünyada en büyük fakirliğin yaşandığı ülkelerden olan Nijerya’da Bitcoin’in P2P gönderim hacminde artış yaşanıyor. Kripto para borsası Paxful tarafından yapılan araştırmada, Afrika ülkelerinde günden günde kripto para ilgisinin arttığı görülüyor. Paxful’un en büyük pazarı konumunda bulunan Nijerya’da, Ocak 2021 ile Haziran 2022 arasındaki Bitcoin işlem hacmi 1,1 milyar dolar seviyesinin üzerine çıktı. Bunun 400 milyon dolarlık bölümü ise sadece 2022 yılının ilk yarısında kaydedildi.

    Merkez Bankasının Kararları Ters Tepti

    Nijerya Merkez Bankası 2021 yılında bankaların ve finans kuruluşlarının kripto para işlemlerini kolaylaştıracak adımlar atmasını engelleyen kararlar almıştı. Alınan kararların, bölgede üçüncü tarafa ihtiyaç kalmadan birbirleri arasında gönderim yapma olanağı tanıyan P2P hacmini artırdığını ortaya koydu. Yani aslında merkez bankasının ve hükümetin kripto para işlemlerini zorlaştırmak için atmış olduğu adımların aslında ters teptiğini ve Bitcoin’in çıkış amacına daha uygun kullanımını artırdığı görülüyor.

    BTC’ye Yönelim Neden Artıyor?

    Paxful, Nijerya’da artan P2P gönderimlerinin arkasındaki en büyük etkenin, Afrika kıtası genelinde finansal hizmetlere erişim eksikliğinin olduğunu ve bunun da insanları Bitcoin’e yönelttiğini belirtti. Borsa tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    “Birçok insanın banka hesabının bile olmadığı veya yetersiz finansal hizmetlere erişebildiği Afrika piyasasında P2P teknolojisi finansal katılım için bir fırsat sunuyor. Nijerya’da Bitcoin’in benimsenmesinde çok sayıda etken var. Yüzde 33’e varan işsizlik ve 38 milyon yetişkinin banka hesabının bile olmaması, genç nüfusun girişimcilikten çekiniyor olması ve finansal istikrarsızlık, bu nedenler arasındaki en büyükleri.”

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle