Kriptopara

Bitcoin fiyatındaki dalgalanmalar: Neden düşer, neden yükselir?

    Bitcoin Fiyatları Neden Düşer?

    Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin değerleri, sürekli olarak değişmektedir. Hatta genel olarak sektör için yapılan en büyük eleştiriler arasında, bu faktör yer alır. Özellikle geleneksel finans kuruluşlarına mensup olan isimler, oynak yapısından ötürü Bitcoin’i sıklıkla eleştirirler. Peki Bitcoin’in değeri hangi sebeplerle düşer?

    BTC değerinin düşmesinin birden çok sebebi olabilir. Burada hem piyasa içi hareketlerin, hem de piyasa dışı hareketlerin zaman zaman büyük etkisi bulunur.

    Arz Talep Meselesi

    BTC değerinin oynak bir yapıda olmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi arz talep meselesidir. Arz talebe eklenen ek faktörler ile birlikte, kripto paranın değeri önemli oynaklıklar gösterebilir. Zaman zaman varlığın değeri, yatırımcıların ödemek istemiş olduğu miktara göre de belirlenir.

    Arzın artması, kıtlığa yol açacağından, arz arttıkça değer de artış gösterir. Yani piyasa içerisinde Bitcoin ilgili artmışsa, doğal bir sonuç olarak varlığın değeri de artış gösterecektir. Düşüşte ise tam tersi durum geçerlidir. Varlığa olan talebin düşmesi ve satışların artması ile birlikte, varlığın değeri düşüş gösterecektir. Tabi bunun üzerine eklenen başka faktörlerin de, varlığın fiyatının belirlenmesinde önemli bir rolünün olduğunun altını çizmemiz gerekiyor.

    BTC Fiyatı Neden Dalgalanır?

    Bitcoin değerinin dalgalanması veya düşmesinin ana nedenlerinden bir tanesi, büyük yatırımcılardır. Genellikle büyük yatırımcılar, varlığın değerini önemli ölçüde belirlerler. Aslında bunlar için, ekonomik alanda sıklıkla kullanılan “piyasa yapıcı” tabirini de kullanabiliriz. 

    2020 yılı, Bitcoin’in kurumsal manada benimsendiği yıl oldu. Bu benimsenme ile birlikte varlığın değeri neredeyse beş kat artmış durumda. Bu durum kurumsal yapının ne denli bir etki gösterdiğini gözler önüne seriyor.

    Güvenlik Problemleri

    Yalnızca Bitcoin’in değil, tüm kripto para birimlerinin dalgalanma yaşamasının sebeplerinden bir tanesi güvenlik problemidir. Ağ üzerinde bir güvenlik problemi meydana geldiğinde, doğal bir sonuç olarak varlığın değeri düşer. Zira elindeki kripto paraların geleceğinden şüphe eden yatırımcılar, varlıklarını hızlı bir şekilde elden çıkarırlar. Böylelikle satış arttığından arz oranı düşer ve varlığın değeri de azalmış olur. Ancak BTC ağı üzerinde potansiyel bir güvenlik açığı meydana gelmesi, diğer kripto paralara kıyasla son derece zordur. Bunun da altını çizmekte yarar var.

    BTC ile ilgili güvenlik açıkları, erken BTC döneminde daha fazla meydana gelmiştir. 2014 yılına, Google ekibinden Neel Mehta tarafından bir güvenlik açığı tespit edilmiştir. OpenSSL güvenlik açığı olarak tanımlanan bu açık, BTC’nin %10 oranında değer kaybetmesine neden olmuştur. Bu olaylar BTC ağı üzerinde sık bir biçimde yaşanmasa da, örnek olması açısından idealdir. Çünkü BTC’nin ortaya çıkış sebeplerinden birisi “güven” konusudur. Bu nedenle bir güvenlik açığının, varlığın değerini düşürmesi son derece olağan bir konu olarak karşımıza çıkar.

    Başka Neler Olabilir?

    Bitcoin değerinin düşmesinde farklı olayların da etkisi olabilir. Hatta oldukça dolaylı gibi görünen olayların da varlığın değerinin düşmesine zemin hazırlayabilir.

    Bu konuya en güzel örnek, kripto para borsalarının saldırıya uğramasıdır. Bazı kuruluşların saldırıya uğraması, varlığın değerinin düşmesine direkt olarak etki gösterebilir. Uzun bir süre önce Mt. Gox’un siber saldırıya uğraması ve akabinde battığını açıklaması, BTC’nin değerini büyük bir oranda düşürmüştü.

    Aslında konuya çok yakın bir örnek de verebiliriz. Yakın gelecekte SEC’in Ripple’a açmış olduğu dava sebebiyle, hatırlanacağı gibi varlığın değeri bir anda dibe vurmuştu. Bu tip olaylar Bitcoin’in başına gelirse, muhtemelen bir düşüş söz konusu olabilir. Örneğin bir gün ABD, Bitcoin kullanımını yasaklarsa, varlığın değeri önemli oranlarda düşüş gösterebilir.

    Çeşitli Örnekler

    Bitcoin’in değerinin düşmesinde, yaşanabilecek bazı olaylar etkili olabilir. Geçmişte hem BTC için hem de farklı kripto paralar için yaşanan gelişmeler söz konusudur.

    • Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi, hükümetlerin bazı politikaları, Bitcoin’in değerinin düşmesine zemin hazırlayabilir. ABD, İngiltere v.b. gibi bir süper gücün, Bitcoin kullanımını yasaklaması halinde, varlığın değerinde büyük bir düşüş görünebilir. Aslında böyle bir olayın yaşanması için, illaki devlet bazında bir yaptırıma da ihtiyaç yoktur. Özel şirketlerin bu tip hamleleri bile zaman zaman varlığın değerini etkileyebilir. Geçtiğimiz aylarda bunun oldukça önemli bir örneğini de yaşadık. Dünyaca ünlü banka HSBC, kripto para borsalarına, kredi kartı ile yapılan ödemeleri engellediğini duyurmuştu. Haberin ardından Bitcoin’in değeri de düşüş göstermişti.
    • Bitcoin ile ilgili yapılan bazı açıklamalar ve haberler de varlığın değerinin düşmesinde önemli bir rol oynayabilirler. Varlık hakkında yapılan karalama kampanyaları v.b. gibi faaliyetler, yatırımcıların kriptolarını satışa sunmasına neden olabilir. Hatta bu tip manipülasyon örnekleri de mevcuttur. Varlığın fiyatı 30 bin doların üzerinde yer alırken, bazı tanınmış simalar, BTC’yi yerden yere vurmuştur. Topluluk içerisindeki bazı analistler, bunun sebebini varlığın değerini düşürme çabası olarak belirtmişlerdir. Onlara göre amaç, varlığın değerini düşürmek ve ardından satın alarak kar elde etmektir.
    • Şu sıralar çok mümkün gibi görünmese de, ilerleyen yıllarda BTC diğer kripto paralara karşı popülerliğini yitirebilir. Dünya üzerinde binlerce kripto para söz konusudur, belki de bir gün çok iyi bir proje çıkıp, tahtı Bitcoin’den alacaktır. Böyle bir durumda, varlığın bir düşüş yaşaması beklenebilir.
    • Güvenlik sıkıntıları da zaten ana etmenlerden bir tanesidir. Ekosistemin yara alması, varlığın değerinin düşmesinde etkili olabilir.

    Bitcoin Fiyatları Neden Yükselir?

    Bitcoin, değeri oldukça değişken olan bir para birimidir. Esasında tüm kripto para birimlerinde durum benzerdir. Özellikle orta ve düşük ölçekli altcoinler içerisinde, çok daha yüksek miktarlarda dalgalanma yaşandığına şahit olmaktayız. 

    Bitcoin’in değerinin yükselmesi için birçok farklı sebep bulunabilir. Özellikle 2020 yılının ikinci yarısında, BTC’nin değerinin oldukça önemli miktarlarda attığına tanıklık ettik. Bunun oldukça farklı nedenleri söz konusuydu. 

    Bitcoin Yükselişinde Arz Talep Etkisi

    Bitcoin değerinin artmasının önemli nedenlerinden bir tanesi, arz talepte yaşanan artıştan ileri gelir. Arz talep faktörü, varlığın değerini belirleyen önemli ölçütlerden bir tanesidir. 

    Arz talebe bağlı olarak fiyatlarda artış yaşanır. Bitcoin satın almak isteyen kişi sayısı fazlaysa, bundan varlığın değeri etkilenir ve önemli artışlar yaşanabilir. Kurumsal firmaların atılımı, aslında bunu çok net bir biçimde ortaya koyar. Hafta başında, Tesla’nın 1.5 milyar dolar değerinde Bitcoin satın aldığını açıklaması ile beraber, varlık 10 bin dolardan daha fazla artış göstermiştir. Varlık, 42 bin dolarlık ATH seviyesini aşarak, 48 bin dolara kadar yükselmesi başarmıştır.  İnsanların varlığa ilgi duymadığı ve elinden çıkarmak için uğraştığı dönemlerde de varlığın değerinde düşüş gözlemlenir. 

    Ancak arz talep, tek başına belirleyici olmayabilir. Varlığın değerini yükselten farklı etmenler de söz konusu olabilir. 

    BTC Yükselişine Etki Edecek Bazı Etmenler

    • Bitcoin yükselişinin en önemli sebeplerinden bir tanesi, arzının 21 milyon ile sınırlı olmasıdır. Şu sıralar dolaşımda 19 milyon civarında Bitcoin bulunmaktadır. Tüm BTC’lerin çıkarılma süresinin 120 yıl civarı süreceği tahmin edilmektedir. Yani bu süreç içerisinde varlıktaki arz sıkıntısının meydana gelmesi ile beraber, varlık değerini daha da arttırabilir. 
    • BTC’nin güvenlik açısından oldukça yükselmesi, kripto paraya olan ilgiyi arttırdığından, bu gelişme de varlığın değerinin yükselmesinde önemli bir rol oynayabilir. 
    • Hükümetlerin tutumu da varlığın değerinin olumlu bir biçimde etkileyebilir. Varlık için genellikle olumsuz bir görüş hakimdi. Şimdilerde ise ülkelerin merkez bankaları, dijital paralar için aktif olarak çalışma yürütüyorlar. Bu da dijital paraların önemini ortaya koyuyor. Hükümetlerin, BTC hakkındaki çalışmaları, insanların varlığa daha fazla güvenmesine de zemin hazırlayacaktır. 
    • Şirketlerin bir kısmı, ödeme olarak Bitcoin kabul etmeye başlamışlardır. Bu firmalar arasında Pizza Hut örnek gösterilebilir. Bazı şubelerinde BTC ile ödeme alan şirket, benimsenmede yardımcı olabilir. Ek olarak Elon Musk’ın şirketi olan Tesla’nın da alım satım işlemlerinde BTC kabul etmesi ön görülüyor. Bunun da sektöre ve kripto paraya oldukça kritik bir etkisi söz konusu olabilir. 

    Mevcut Bitcoin Rallisi

    2020 yılının ikinci yarısından itibaren, lider kripto para önemli bir biçimde artmaya başlamıştır. Yılın son çeyreğine geldiğimizde, bunun çok daha önemli boyutlara ulaştığı görülmüştür. 2020 yılında Bitcoin’in yaşamış olduğu yükseliş, aslında “BTC neden yükselir” sorusunun cevabı niteliğindedir. Zira birden fazla faktör bir araya gelmiş ve tüm zamanların en büyük boğa koşusu başlamıştır. 

    Pandemi Süreci

    Pandemi sürecinin başlaması ile, dünya ekonomisi oldukça büyük yara almıştır. Bitcoin de bu durumdan nasibini almış ve varlığın değeri 4 bin doların altına kadar inmiştir. 

    Pandemi süreci ile beraber, ülkelerin merkez bankaları büyük miktarlarda para basmak durumunda kalmışlardır. Özellikle ABD, oldukça büyük miktarlarda dolar piyasaya sürmüş, bunun doğal bir sonucu olarak enflasyon artmış ve alım gücü azalmıştır. Durumdan ötürü, parasının değeri azalan insanlar, bir güvenli liman arayışı içerisine girmişlerdir. Birçok kişi de çözüm olarak Bitcoin’i tercih etmiştir. Özellikle Venezuela v.b. gibi hiper enflasyonun görüldüğü ülkelerde, bu durum daha yaygın bir şekilde ortaya çıkmıştır. 

    Kurumsal Firmaların Etkisi

    Ağustos ayına gelindiğinde, kurumsal firmaların BTC yatırımı gözle görülür bir biçimde artmıştır. MicroStrategy ilk yaptığı duyuruda, 450 milyon dolarlık Bitcoin satın aldığını belirtmiştir. Şirket, ilerleyen zamanlarda da satın alımlarını devam ettirmiş ve 1 milyar dolardan fazla BTC satın almıştır. 

    MicroStrategy’nin öncülüğünü üstlendiği bu akım, diğer şirketlerde de karşılık bulmuştur. Square, Ruffer, MassMutual v.b. gibi birçok şirket, BTC yatırımı yaptıklarını duyurmuşlardır. Son büyük hamle de Elon Musk’ın şirketi Tesla’dan gelmiştir. Tesla 1.5 milyar dolarlık Bitcoin satın aldığını açıklamıştır. Bu duyuru ile varlığın fiyatında 10 bin dolarlık artış meydana gelmiştir. 

    Kurumsal firmaların etkisi, oldukça büyük boyutlarda olmuştur. Analistler, 2017 rallisinin en büyük nedenini, bireysel yatırımcılar olarak ifade etmişlerdir. Ancak mevcut durum içerisinde kurumsal firmaların etkisi olduğu yadsınamaz bir realitedir. 

    PayPal Etkisi

    PayPal’ın etkisini, kurumsal bazda değerlendirmek, konunun anlaşılması bakımından çok da yeterli olmayabilir. Zira ortadaki sebep, BTC satın alımıyla ilgili değildir. PayPal’ın BTC desteğini duyurmasının ralliye büyük bir katkısı olmuştur. 

    Ödeme devi Paypal’ın böyle bir desteği duyurması ile beraber, Bitcoin’de de büyük bir artış meydana gelmiştir. Paypal’ın dünya üzerinde milyonlarca kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, aslında şaşırtıcı bir durum da değildir. Çünkü Paypal sayesinde, kripto paralara oldukça kolay erişim sağlanma şansı yakalanmıştır. Finans sektörü içerisinde oldukça güvenli bir şirket olarak tanınan PayPal’ın, kripto paralara destek vermesi, kripto paraların güvenilirliği açısından son derece önemli olmuştur. 

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle