İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından aylardır yürütülen soruşturma sonuçlandı. Soruşturmanın neticesinde “oltalama yöntemi” kullanan bir grup şüphelinin, Türkiye’de en az 14 yatırımcıyı dolandırdığı ortaya çıktı.
Kripto para piyasalarında ister yurtiçinde olsun ister yurtdışında olsun son dönemlerde dolandırıcılık haberleri daha sık gündeme gelmeye başladı. Kripto para sektörünün büyümesi, kripto para birimlerinin kısa vadede çok kazanç sağladığı algısının yayılması, insanların bu alana yönlenmesinde etkili bir faktör oldu. Ancak bu alanda sayısı artanlar sadece yatırımcılar olmadı. Söz konusu yatırımcıların kazançlarına ve umutlarına göz diken dolandırıcıların da sayısında ciddi bir artış oldu. Bu nedenle son dönemlerde dolandırıcılık vakaları artmış durumda.
DHA tarafından aktarılan habere göre İ.K. isimli bir kişi, Ekim 2020’de yerli bir kripto para platformunda tuttuğu 15 adet Bitcoin’in (BTC) çalındığını bildirdi. Şahsın ihbarından sonra 7,5 aylık bir takip süreci başlatıldı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen teknik ve fiziki takibin sonucunda şüphelilerin yaptıkları işlemler tespit edildi. Ekipler şüphelilerin, söz konusu kripto para platformunun gerçek internet sitesine çok benzeyen URL adresleri ile sahte siteler kurduklarını fark etti.
Gerçek Siteye Çok Yakın Sahte Site Kurdular
Dolandırıcılar gerçek siteye çok yakın kurdukları bu sahte siteyi reklam çalışmaları ile arama motorunda üst sıralara çıkardı ve buraya yönelen insanların kullanıcı bilgilerine erişti. Yatırımcılar söz konusu kripto para platformuna girdiğini düşünürken, aslında dolandırıcılara bilgilerini veriyordu. Dolandırıcılar daha sonrasında, bilgilerini aldıkları kişileri kripto para platformunun teknik destek bölümünden aradıklarını söyleyerek iletişim kuruyordu. Dolandırıcıların en az 14 kişiden kripto para çaldığı bildirildi.
İhbarı Yapan Şahsın Kaybı 900 Bin Dolar
Sadece ihbarda bulunan İ.K.’nın zararının 900 bin dolar değerinde olduğu ifade edildi. En az 14 kişiyi soyan şüphelilerin izlerini kaybettirmek için çok fazla cüzdan değiştirdiği, parayı da kendi banka ve kripto para hesaplarına aktardıkları öğrenildi. Soruşturma sonrası kimlikleri tespit edilen şüpheliler adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden N.A tutuklandı, D.A ve G.A ise serbest bırakıldı.