Bilimkurgu senaryolarını aratmayan Metaverse kavramı ve beraberinde Web 3.0 internet evreni, kripto paralarla entegre bir şekilde hazırlık aşamalarını genişletmeye devam ediyor. Metaverse ve Web 3.0 ile NFT (non fungible token) ve oyun sektöründe konumlanmış olan TaleCraft projesi ile ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz.
TaleCraft Nedir, Nasıl Bir Oyun?
TaleCraft,proje ekibinin kendi tanımı ile; oyuncuların “oyunlaştırılmış” NFT (non fungible token) simyası ile daha fazla güçlenebildiği ve zanaat tamircileri tarafından yönlendirilen bir PVP, oyna-kazan kart oyunudur. Oyunda 4 ana elemente (ateş, su, hava, toprak) dayalı temel kartlar haftalık olarak satılır ve oyun, Ortaçağ Metaverse’üne dayalıdır. Bu evrende sadece “en yetenekli simyacıların” gelişmesine ve ilerlemesine izin verilir.
Avalanche ağında geliştirilen bir NFT projesi olan TaleCraft, tüm NFT sahiplerine oyun ekosistemi tarafından üretilen AVAX getirilerini sunacak ve oyun, en sadık ve en yetenekli NFT sahiplerini ödüllendirecek. Yani oyuncular, token’lar ile elde edilen NFT’leri kullanarak oyunu oynayabilecek ve oyunda daha üst seviyelere çıkma şansı yakalayacak.
Oyun, PVP yani “Player versus Player” için oluşturulmuş sanal sunucular üzerine kuruludur. PVP tabiri, genel anlamda ikili müsabakalar için kullanılır ve oyunda iki karakterin birbiri ile karşılıklı olarak mücadele etmesi anlamına gelir.
TaleCraft NFT Sistemi Nasıl Olacak?
TaleCraft; sürdürülebilir, uzun vadeli bir ekonomi üretmek için tasarlanmış, oyun tasarımı ile kıtlığı dengeleyen yeni bir NFT basma sürecinden yararlanmaktadır. Crafting Technology, bu süreçte kısmen daha yüksek seviyeli kartları yakarak ve kıtlığı oyun teorisi ile birleştirerek başarmayı amaçlamaktadır.
Oyunda, NFT oluşturabilen 100’den fazla simyacı olacak. Ortaçağ parçalarını kazanmak için oyuncuların, farklı seviyelerden geçmeleri ve onları üretmeleri gerekecek. Ancak oyuncuların NFT basarak, bunlarla oynayarak ve bu sistemi oluşturarak hangi meblağlarda para kazanacakları belirsizliğini koruyor.
Oyuncuların, simyacı parçalarının ya da diğer ödüllerin bulunduğu kutuları elde etmeleri için token biriktirmeleri gerekecek. Oyun içinde sanal bir NFT ticareti başlatılacak ve oyuncular parçalarını açık artırmaya sunabilecek. Proje ekibinin açıklamalarına göre NFT’nin toplam arzı, serbest piyasa ilkeleri tarafından yönlendirilen topluluk talebi tarafından belirlenecek ve dengelenecek.
TaleCraft Hangi Protokolü Kullanıyor?
TaleCraft, ERC-1155 protokolünü kullanacak ve Crafting System, bu spesifikasyonda bulunan özelliklere dayanıyor. Açık kaynak teknolojisinin kullanıldığı bu sistem, herhangi bir proje, ortaklar ya da bir sanatçı tarafından, rastgele sayılar ile değil, “gerçek talep” ile yönlendirilen sürdürülebilir bir NFT ekonomisi oluşturma mekanizmasına dayanıyor.
Ayrıca bir NFT ve Metaverse projesi olan TaleCraft, Avalanche ağında geliştiriliyor. Ayrıca oyun, birçok Blockchain projesi gibi kendi kripto parası olan CRAFT’ı da piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu token ile oyuncular, oyun içi satın alma işlemleri gerçekleştirebilecek. TaleCraft, yerel token’ına likidite sağlayabilmek adına Pangolin ile çalışıyor. Proje için Pangolin DEX üzerinde yeni bir işlem çiftinin başlatılması planlanıyor.
Metaverse Üzerindeki İlk Crafting Oyunu
TaleCraft, yaklaşmakta olan Metaverse evrenindeki ilk crafting, yani zanaat (el sanatları) oyunu olacak. Bir Ortaçağ Metaverse oyunu olan TaleCraft’ta 4 ana element kartı, simaycı sandıklarından çıkacak. Kartlar sınırlı olacak ve böylece deflasyonist bir yapı sağlanacak. Her bir üretimde, kullanılan kartlar yakılacak. Oyuncular CRAFT token ile sandıklar alabilecek, pazaryerlerinde ticaret yapabilecek ve üretim ücretlerini karşılayabilecek. Oyunda arz, yakım işlemleri ile zamanla düşürülecek.
Bir ana element kartını almak ve daha yüksek NFT’lere ulaşmak adında yapılacak olan sandık açma işlemlerinde daha düşük seviyeli NFT’ler yakılacak ve böylece arz sürekli olarak sınırlı kalıp, azalacak. Simyacı kartları ilk etapta 160 çeşit olacak ve bu kartların 5 kademesi olacak. Taş, demir, gümüş, altın ve filozof taşı kademelerinden oluşan bu kartların seviyeleri, kartların üretim zorluğuna ve nadirliklerine göre belirlenecek. Bu kartlardan yalnızca 4 ana element haftalık olarak sandıklarda bulunacak ve kalan tüm kartlar oyuncular tarafından üretilebilecek.
CRAFT Token ve AVAX Dağıtımları
Oyunda simyacı sandıkları her hafta FCFS sistemi üzerinden 10 bin adet satışa çıkarılacak. Bu satışlarda satın alınan adedin 10’da biri kadar CRAFT + 0,1 adet AVAX ödemesi yapılacak. Sandıklarda 2 bin 500’er adet ana element kartı (ateş, su, hava, toprak) olacak ve bunlar rastgele dağıtılacak. Her bir oyuncu en fazla 200 adet sandık alabilecek ve bu sandık satışlarından toplanan CRAFT token’ların yarısı yakılacak, kalan yarısı da likiditeye aktarılacak. Toplanan AVAX’ların ise 4’te 1’i likiditeye, 4’te 1’i takıma ve kalan 4’te 2’si de NFT holder’larına ödül olarak dağıtılacak.
Proje, sağladığı bu sistem ile oyuncuların merak ve heyecanını diri tutmayı amaçlıyor. Zira TaleCraft, oyuncuların CRAFT token ile elde edilen NFT’ler ile oynamalarına izin vererek oyuncuların seviye atlamalarını sağlayacak. Öte yandan oyun NFT sahiplerine ödüller dağıtarak oyuncuların oyunda daha aktif kalmalarına zemin hazırlayacak.
TaleCraft’ın Kurduğu Ortaklıklar ve Anlaşmalar
Oyunda harcanan CRAFT token’lar bir havuzda toplanacak ve CRAFT stake eden holder’lara dağıtılarak bir ödül sistemi oluşturulacak. TaleCraft NFT tabanlı sunacağı bu sistem için şu markalarla anlaşma ve ortaklık sağladı:
- Ferrum Network,
- Dutch Crypto Investors,
- V99Z,
- ApeTools,
- CryptoDiffer,
- Maven Capital,
- Kangaroo Capital,
- Top 7 ICO,
- Hoopoe,
- Avalaunch,
- Exnetwork Capital,
- AVAXHOLIC,
- Colony,
- Babylons,
- YAY Games,
- AVentures,
- Pangolin,
- Trader Joe,
- Chainlink,
- Roco Finance
Projenin ilerleyen dönemlerde daha fazla NFT pazaryeri platformu ile ortaklık kurması ve ardından kendi NFT pazaryerini oluşturması bekleniyor.
TaleCraft Kendi NFT Pazaryeri Platformunu Kurduğunda Ne Olacak?
Projenin kendi NFT pazaryeri platformunda, proje ekibinden gelen açıklamalara göre daha düşük fee kesintileri olacak ve platform, çeşitli projelere de ev sahipliği yapacak. Platformda toplamda 30 milyon CRAFT token olacak ve başlangıçta 1 milyon 739 bin 500 adet CRAFT dolaşıma sokulacak.
Projeyi değerlendiren analistler, projenin Avalaunch sisteminin ilk crafting oyunu olması nedeniyle avantajlı olabileceğini ifade etmektedir. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgiler, projenin yol haritası bilgilerinde yer almaktadır ve yatırımcıların, olası yatırımlarında kendi risk araştırmalarını yapmaları önerilir.
TaleCraft Güvenilir mi?
Projeyi değerlendiren piyasa yorumcuları ve uzmanlar, projenin kurduğu ortaklıklar arasında bulunan Dutch Crypto ve Kangaroo Capital gibi platformların risk desteğine karşı sermayesinin olacak olmasının, oyunu “çok güvenilir” kıldığını ifade etmektedir. Ancak proje ekibi yine de TaleCraft kripto işlemleri için DEX Pangolin ve Chainlink gibi Blockchain şirketleri ile ortaklık kurdu. Oyunun güvenilir olup olmadığı ve risk değerlendirmesi konusunda oyuncuların ve yatırımcıların, bireysel olarak araştırma yaparak karar vermesi gerekmektedir.
Metaverse Nedir?
Son dönemlerde ismi sıkça anılan “Metaverse”, özellikle de sosyal medya devi Facebook’un, ismini “Meta” olarak değiştirmesi ile birlikte daha popüler ve aynı zamanda daha merak edilir bir hale geldi. Metaverse, kelime anlamı olarak Yunanca “öte” anlamına gelen “Meta” ve İngilizce “evren” anlamına gelen “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşarak “Evrenötesi” anlamına geliyor.
Metaverse, tüm dijital dünyaları içine kolektif ve sanal paylaşım alanı olan bir “kurgusal dijital evren” olacak. İnsanlar, geleceğin dijital evrenine sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik yollarından ulaşabilecek. Bilimkurgu senaryolarından çıkan bir fikir gibi görünen bu dijital ve “sınırsız” evrende; online oyunlar, sanal toplantılar, Blockchain teknolojileri, NFT tabanlı sanat eserleri ve bu eserlerin sunumu, merkezi olmayan finans (DeFi) çözümleri, 5G teknolojileri ve akla gelebilecek tüm dijital deneyimler yer alacak.
Metaverse evreninde , gerçek ve sanal arasında keskin bir ayrım bulunmayacak. Bu evrende sanal ve gerçek, eş zamanlı olarak deneyimlenebilecek. Bu evrende insanlar, dijital avatarları ile var olacak. Bu dijital evrende de tıpkı gerçek hayattaki gibi, insanların avatarlarına giydirdikleri kıyafetler ve aksesuarlardan, gittikleri sanal mekanlara kadar birçok alanda bir statü sahibi olmaya çalışacakları tahmin ediliyor.
Her ne kadar Facebook ismini “Meta” olarak değiştirerek bu dijital evrenin temellerini atan tek oluşum gibi gözüküyor ya da gözükmeye çalışıyor olsa da bu proje üzerinde Microsoft, Nvidia, Epic Games, Roblox ve daha birçok teknoloji devi uzun süredir çalışıyor. Henüz varsayımlardan ibaret olan ve tahminlerin ötesine geçeceği düşünülen bu dijital evren, akıllara Black Mirror dizisini getiriyor.
Craft Token (Avalunch & RocoStarter) IDO’su Duyruldu
TaleCraft (http://www.talecraft.io/), 22 Kasım tarihinde Avalaunch ve RocoStarter'de token satışı yapacağını duyurdu.
Avalaunch üzerinden katılım:
- Kayıt tarihi: 11/17
- Satış tarihi: 11/22
- Tahsisat: $900,000
Sonuç
TaleCraft, metaverse temalı sanal köyde bulunan 4 ana element üzerinden oynanan bir oyundur. 4 ana element, haftalık olarak satışa sunuculacak Alchemist's Chest (Simyacı Sandığı) içerisinden çıkıyor. Yaptığınız her bir yeni NFT için Simyacı Sandığından çıkacak olan bu 4 ana elemente ihtiyacınız var. Her bir sandık 10 CRAFT ve + 0.1 AVAX karşılığında satılıyor.
Burada her sandık için;
- 5 CRAFT likiditeye eklenir ve 5 CRAFT yakılır (%50 yani burn işlemi)
- 0.025 AVAX likiditeye olarak sağlanır. 0.025 AVAX takımın cüzdanına gider ve kalan 0.05 AVAX ise NFT holderlarına ödül olarak dağıtılır (%50 ödül).
Oluşturulan her yeni kartta;
- 1 ile 5 CRAFT arasında ücret ödenir (tamamı burn ediliyor, %100)
- Eski kartlar yakılır.
Kısacasası bu, oyunda sürdürülebilir ve deflasyonist bir yapı bulunmaktadır. Bu işlemler sayesinde hem CRAFT token değerlenecek, hem de nadiriyeti korunan NFT kartları zamanla değer kazanacak.