Kripto para piyasalarında Mayıs ayı ortalarında görülen Terra fırtınası, etkisini tüm piyasada gösterdikten sonra Terra'da değişim başladı. Eski LUNA sahiplerine airdrop’lar gönderilirken, bazı kullanıcıların beklediğinden daha az LUNA aldığı ortaya çıktı.
Terra blok zincirinde bulunan UST ile LUNA, 9 – 12 Mayıs tarihleri arasında büyük bir çöküş yaşadı. Sistem gereğince Terra blok zincirinde her UST satışında bir LUNA basılıyordu. Dolara sabitlenen UST 9 Mayıs’ta bu sabitliğini kaybedince UST üzerinde yoğun bir satış baskısı oluştu. Hızla UST satışları artarken, her satışta bir yeni LUNA’nın basılması ile LUNA arzı 6,5 trilyonu aştı. Bu da hem UST’nin hem de LUNA’nın neredeyse piyasadan tamamen silinmesine yol açtı. Terra ekibi yaşanan çöküş sonrasında yeniden doğuş planını devreye soktu.
Terra, Yerini “Classic” Blok Zincirine Bıraktı
Terra blok zinciri, yeniden doğu planı çerçevesinde “Terra Classic” olarak isimlendirildi ve yeni blok zinciri eski ismi alarak “Terra” olarak hizmet vermeye başladı. Bununla birlikte Terra zincirinde üretilen LUNA 2.0 token’lar da eski varlığın ismini alarak “LUNA” oldu. Terra Classic’teki LUNA’lar da “LUNA Classic” (LUNC) ismini aldı. Başlatılan yeni blok zincirinde LUNA arzı 1 milyar olarak belirlendi ve algoritmik stablecoin olan ve krizin başlamasına yol açan UST’ye bu blok zincirde yer verilmedi. LUNA’nın toparlanma çabalarına Binance da dahil olmak üzere birçok kripto para borsası da katıldı.
Bazı Yatırımcılar Beklediği Airdrop’u Alamadı
Binance borsası, LUNA 2.0 airdrop’unu 31 Mayıs Salı günü sabah saatlerinde başlattı. Bu airdrop’ta, LUNA Classic sahiplerine belli oranlarda LUNA (2.0) gönderilecekti. Ancak bazı yatırımcılar airdrop olarak beklediklerinden daha az LUNA aldı. Terra, bu yönde gelen çok sayıdaki şikayete yanıt olarak bazılarının airdrop’larını tam alamayacakları konusunda yatırımcıları bilgilendirdi. Ekip ayrıca bir çözüm üzerinde aktif olarak çalışmaya devam ettiklerini, ek verilerin elde edilmesiyle birlikte yatırımcılara daha çok bilgi verileceğini aktardı.
LUNA’da Değer Kayıpları Yaşandı
Coingecko verilerine göre LUNA token 28 Mayıs tarihinde, piyasaya sürüldükten sonra airdrop başlayana kadar geçen sürede yaklaşık %70 oranda değer kaybederek 5,70 dolar bandına kadar geriledi. Airdrop ile birlikte toparlanan ve 8,4 dolar seviyesinin üzerine çıkan LUNA’da toparlanma seviyesi %49 oranına kadar yükseldi. Ancak yine de LUNA, 28 Mayıs tarihindeki değerine göre hala negatif bölgede yer alıyor.