Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kripto para birimlerini ülke içinde ödeme seçeneği olarak yasaklayan yasa tasarısını imzaladı! İmzalanan yasa tasarısı ile birlikte Rus Rublesi, ülke içindeki tek resmi ödeme yöntemi olarak kabul ediliyor. Kripto ile ödeme konusunda iyimser hareket sonrası gelen bu tasarı ne anlam ifade ediyor?
Uygulanan ABD ve AB yaptırımlarından kurtulmak adına kripto para birimlerinden medet uman Rusya’dan ilginç bir hamle geldi! Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan yasa tasarısı ile birlikte Rusya’da kripto para birimleri, ödeme seçeneği olarak sunulamayacak.
Ruble Ülke İçindeki Tüm Yetkiyi Eline Aldı!
Rusya Parlamentosunun alt meclisi Devlet Duması’nda Mali Piyasa Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov tarafından 7 Haziran’da teklif edilen tasa tasarısı 8 Temmuz ile birlikte onay aldı. Putin’in imzaladığı ve ülke içinde kripto ödeme seçeneğini yasaklayan bu yasa, borsa operatörlerine ödemeler için dijital varlıkları kullanan işlemleri işlememe yetkisi veriyor.
İmzalanan yasa tasarısına ise ülke, kripto karşıtlığı olarak değil Ruble destekçiliği olarak bakıyor. İmzalanan yasa tasarısı ardından Ruble, ülke içindeki tek ödeme yöntemine dönüşmüş oldu.
Kripto Yasaklayan Bir Kanun Yoktu!
Kanun, resmi gazetede yayımladıktan 10 gün sonra yürürlüğe girecek. Bu yasa tasarısına kadar ülkede dijital varlıklara yönelik sert tutum alınsa da yasaklayan bir yasa tasarısı bulunmamaktaydı. Parasal vekilleri yasaklamaya yönelik atılan bu adım Ruble’yi tek yasal ödeme aracına dönüştürse de kriptolar için yasaklayan ilk kanun olarak tarihe geçiyor.
Rusya Kripto Konusunda Ne Yapmak İstiyor?
Devam eden Ukrayna Savaşı nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Rusya’ya karşı yaptırım kozunu devreye aldı. Rusya ise bu yaptırımlardan kaçınmak için kripto para birimlerine yönelirken imzalanan bu son yasa tasarısı ile kriptoların ödemede kullanımının yasaklanması, kafa karışıklığına yol açtı.
Şu anda yasa ülke içindeki ödemeleri ilgilendiriyor görünüyor. Özellikle yaptırımlardan kaçınmak adına ülkenin kriptolara ihtiyaç duyması da yasanın netlik kazanmaya ihtiyacı olduğu düşüncesini güçlendiriyor. Öte yandan Devlet Başkanı Putin, henüz Ocak ayında Rusya’nın elektrik fazlası olduğuna işaret ederek iyi eğitimli personel avantajını da kullanarak Bitcoin madenciliğini desteklediği sektör tarafından hatırlanmakta. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yasak kapsamı da netlik kazanmış olacak.