1 yıldan uzun bir süredir devam eden ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Ripple arasındaki davada mahkemeden Ripple lehine önemli bir karar daha çıktı. Mahkeme Ripple’ın, SEC’nin “gizliliğin ifşası” diyerek savunduğu ve gizlediği e-postalara erişmesine izin verdi.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Ripple arasındaki “kayıtsız menkul kıymet satışı” gerekçesi ile açılan dava 1 yıldan uzun bir süredir devam ediyor. Davaya bakan mahkeme hakimi Sarah Netburn’e iletilen mektuplarla taraflar, dava sürecinde haklılıklarını ortaya koyabilecek argümanlarını sunuyordu. Ripple, söz konusu argümanlarından birinde, SEC’nin dava ile ilgili bazı e-postalarına erişmek istemişti. Ancak SEC, bu e-postaların “gizliliğin ifşası” nedeni ile gizli kalmasını istemişti. Yargıç Sarah Netburn, Ripple’ın bu e-postalara erişmesine izin verdi.
Ripple, William Hinman’ın Konuşmalarına Erişmek İstiyordu
SEC’nin eski yöneticilerinden biri olan fakat görev süresinde de tartışmalara yol açmış bir isim olarak bilinen William Hinman, 2018 yılında Ethereum (ETH) ile ilgili bir konuşma yapmıştı. Hinman, Ethereum’un çok fazla merkezi olmadığı için, satışlarının menkul kıymet sayılmayacağını dile getirmişti. Hatırlanacağı üzere Ripple, dava boyunca SEC’yi “XRP’yi, Bitcoin ve Ethereum’dan ayıran ne?” sorusu ile köşeye sıkıştırmak istiyordu. Hinman’ın Ethereum ile ilgili yapmış olduğu bu açıklama bu nedenle de davada Ripple tarafından değerlendirilmek isteniyordu.
Ripple’ın Birçok Talebi “Gizlilik” ve “İmtiyaz” Hakları Nedeniyle Reddedilmişti
Ripple, Hinman’ın dile getirdiği sözlerin söz konusu davada delil niteliğinde olabileceğini öne sürüyordu. Ancak SEC ise o sözlerin, Hinman’ın kişisel fikirleri olduğunu ve o sözlerin kurum ile bir ilgisi olmadığını ifade ediyordu. Yargıç Sarah Netburn de tam da bu sebepten, bu konuşma içeriklerinin yer aldığı e-postalara erişim izni verdi. Mahkeme, daha önce Ripple’ın birçok talebini SEC’nin “gizlilik” ve “imtiyaz” haklarını kullanması nedeni ile geri çevirmişti.
Mahkeme, Konuşmanın “Kurum İçi Gizlilik” Dahilinde Olmadığına Karar Verdi
ABD’de, davalarda kurumlar bazı belgeler için “kurum içi gizlilik” gerekçesini öne sürerek bu belgeleri sunmama hakkına sahip olabiliyor. SEC-Ripple arasındaki davada da tam da bu nedenden birçok belge mahkemeye sunulmamıştı. Yargıç Sarah Netburn de bu kez, William Hinman’ın dile getirdiği sözlerin “kişisel fikirleri” olmasından dolayı, bu konunun kurum içi gizliliğe dahil olmayacağına karar verdi ve Ripple’ın söz konusu e-postalara erişmesine izin verdi.
Mahkemenin Taraflara İlettiği Karar Metni
Mahkeme tarafından konuya ilişkin olarak davanın taraflarına ilettiği kararda şu ifadeler yer aldı:
“Hinman ve SEC, kurum çalışanlarının konuşma hakkında belli tartışmaların içinde bulunduklarını kabul etseler de konuşma, SEC’nin Ethereum kararı üzerinde direkt bir etkiye sahip değil. Bu nedenle, konuşma hakkındaki e-postalar veya diğer taslak metinler, kurumun koruma istediği dosya kümesine dahil değildir.”