Kasım 2021’de, 1994 yapımı Pulp Fiction (Ucuz Roman) filminin dağıtımcısı Miramax, filmin ünlü yönetmeni Quentin Tarantino’ya, filmin NFT’leri (Non Fungible Token) ile ilgili dava açmıştı. Telif hakları nedeniyle açılan davanın üzerinden yaklaşık bir yıl geçti ve taraflar aralarında anlaşma sağladı.
Dünyaca ünlü, Oscar sahibi yönetmen Quentin Tarantino, artık tüm dünyada klasikler arasında yer alan Pulp Fiction (Ucuz Roman) filminin bugüne kadar görülmemiş olan 7 sahnesini NFT olarak satışa çıkaracağını duyurmuştu. Tarantino’nun 2 Kasım 2021’de yaptığı bu açıklamanın ardından, filmin dağıtımcısı olan Miramax’ın avukatları harekete geçmişti. Filmin haklarını elinde bulunduran şirket, NFT satışlarının durdurulması için Tarantino ve ekibine 4 Kasım 2021’de ihtarname yolladı. Kendilerinin de NFT çıkarma planları olduğunu söyleyen şirket, Tarantino’ya dava açtı.
Pulp Fiction Davasından Anlaşma Çıktı
Tarantino’nun avukatı, Miramax şirketine, senaryoyu yayımlama hakkının yönetmen Quentin Tarantino’da olduğunu ve bu hakkın NFT satışlarında kullanılacağını söyledi. Ancak Miramax şirketi ise NFT satışlarının tek seferlik yapılabildiğini ve bunun senaryonun yayımlanması ile eşdeğer olmadığını savundu. Pulp Fiction filminin usta yönetmeni Quentin Tarantino ile filmin dağıtımcısı Miramax arasındaki NFT anlaşmazlığı ile çıkan davada, taraflar anlaşma sağladı.
Taraflardan Ortak Açıklama Geldi
Yönetmen Quentin Tarantino ve dağıtımcı şirket Miramax tarafından konuya ilişkin bir ortak açıklama geldi. Gelen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Taraflar bu anlaşmazlığı geride bırakma konusunda anlaştı. Bununla birlikte, ilerleyen dönemlerde potansiyel NFT’ler de dahil olmak üzere, yeni projelerde taraflar işbirliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyor.”
Taraflardan konuya ilişkin ortak bir açıklama geldi ancak taraflar arasındaki anlaşmanın nasıl sonuçlandığına ilişkin bir bilgi, yapılan açıklamada yer almadı.
Dava, Sektörü İkiye Bölmüştü
Quentin Tarantino’nun Ocak ayında satışa sunduğu, Pulp Fiction filmine ait yayınlanmamış 7 sahneyi içeren NFT koleksiyonu, 1 milyon doları aşan bir tutarda satılmıştı. Bu satıştan dolayı çıkan dava, sektörün önde gelen isimleri tarafından “Web 3 ortamındaki Web 2 telif hakkı yasalarının klasik bir ihlali” olarak değerlendirildi. Diğer taraftan Quentin Tarantino’yu savunan kesim ise filmin yayınlandığı dönemde (1994) NFT satışı olmadığı için bunun yasaların kapsama alanı dışında olduğunu öne sürmüştü.