Güney Kore’de mahkemeden NFT ve P2E sektörünü boğan bir karar çıktı! NFT’lerin spekülatif yapıları nedeniyle yerel yasalar kapsamında korunmadiğına karar veren mahkeme, ülkede P2E oyunlara getirilen yasağı da doğrulamış oldu.
Güney Kore’de bir mahkeme, aldığı karar ile NFT ve play-to-earn (P2E) sektörüne darbe vurdu. Mahkeme NFT’lerin spekülatif yapısı nedeniyle yerel yasalarca korunmadığını söylerken, P2E oyunların yurtiçi dağıtımına getirilen yasağı da doğruladı.
“NFT’ler Oyun Endüstrisi Yasası Uyarınca Yasaklı Hediyeler”
Five Stars for Klaytn geliştiricisi SkyPeople, P2E oyunu için yaş derecelendirmesi vermediği gerekçesiyle Güney Kore mahkemesine başvurmuştu. NFT kararını veren mahkeme ise alt mahkemece verilen, “NFT’lere Oyun Endüstrisi Yasası uyarınca yasaklanan hediyeler” anlamına geldiği ve bunların ticaretinin spekülasyonu teşvik edebileceğine ilişkin verdiği kararı onadı. SkyPeople’in Oyun Endüstrisi Yasasının 28. Maddesini ihlal ettiği kararı veren mahkeme NFT ve P2E oyun sektörünü köşeye sıkıştırdı.
SkyPeople her ne kadar oyun öğelerini NFT’lere dönüştürmenin sadece dağıtılmış defterde sahiplik bilgilerinin kaydedildiği anlamına gelse de mahkeme farklı düşünüyor. Mahkemenin, “Gerçek şu ki, NFT’lerin yasal doğası ve düzenleyici yöntemi konusunda toplumsal fikir birliğine tam anlamıyla ulaşmadı” ifadesi neden red kararı verdiğinin nedeni olarak söylendi.
Kararın Jeton Üreten Oyulara Sıçraması Bekleniyor
Güney Kore mahkemesinin NFT’lere yönelik bakış açısı ile NFT temelli P2E oyunlara geçit vermeme kararında kapsamın genişleyebileceği konuşuluyor. Karar sonrası gazetecilere konuşan SkyPeople yetkilisi, “Aynı mantığın jeton ya da madeni para üreten diğer P2E oyunlarına da uygulanabilir” diyerek rakiplerini hedef olarak gösterdi.
Ülkede bir diğer P2E oyun geliştiricisi Nattris de düzenleyici ile mücadele veriyor. Nattris, P2E oyunu Infinite Breakthrough Three Kingdoms için düzenleyiciden 31 Ocak’ta açıklanacak kararı bekliyor.
Güney Kore Metaverse Girdi
Terra çöküşü ile kripto endüstrisine karşı daha titiz davranan Güney Kore, spekülatif sebebiyle NFT ve P2E oyunlarına da geçit vermiyor. Fakat ülkede bir başka blockchain teknolojisi ise doğrudan kamusal alanda benimsenerek önemli bir ilke imza atıldı. Güney Kore’de “Metaverse Seoul” adı ile bir proje başlatılırken, bu proje kamusal anlamda bir ilk olma özelliği taşıyor.