Dünya genelinde, kripto para piyasalarının hızla büyümesi ile birlikte ülkelerin kripto para alanını düzenleme ve merkez bankası dijital parası (CBDC) çalışmalarını hızlandırma adımları sıklaşmaya başladı. Bu yönde bir açıklamada bulunan Fransa Merkez Bankası, bankalar için önceliğin CBDC’ler değil, kripto para regülasyonları olduğunu duyurdu.
Kripto para piyasaları 2017 yılında dünya genelinde büyük bir sükse yapmıştı ve o dönemde Bitcoin (BTC), tüm beklentilerin üzerine çıkarak 20 bin dolar seviyesinde ATH belirlemişti. Ardından gerilemeye başlayan kripto para piyasaları, zaman içinde popülaritesini de kaybetmişti. Ancak Mart 2020’de Covid-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte yeniden popüler hale gelmeye başlayan kripto paralar, 2021 yılı genelinde ülkelerin de çalışmalar başlattığı ya da çalışmalarını hızlandırdığı bir alan haline geldi. Bu alan ile ilgili bir açıklama da şimdi Fransa Merkez Bankası’ndan geldi.
Beau, Dijital Paraları Değerlendirdi
Fransa Merkez Bankası Genel Müdür Yardımcısı Denis Beau, başkent Paris’te mali düzenlemeler hakkında düzenlenen bir konferansa katıldı. Beau, kendisi için Fransa Merkez Bankası’nın dikkate alması gereken durumlardan birinin, “Fransız ödeme sisteminin sorunsuz çalışması” unsurunun, sadece Merkez Bankası’nın CBDC çıkarmasına bağlı bir durum olmadığını belirtti. Beau yine de dijital paralar sayesinde ödeme sistemin iyileştirilebileceğini ve erişimin daha kolay, daha ucuz ve daha uygun hale getirilebileceğini de kabul ettiğini ifade etti.
Beau: Bu Yenilikler Ödeme Sistemimiz İçin Riskler de Taşıyor
Konferanstaki konuşmasında Denis Beau “Bu yenilikler aynı zamanda ödeme sistemiz için riskler de taşıyor” diyerek dijital para birimlerinin hayranı olmadığını, bu yeniliklerin aynı zamanda merkez bankası için bir tehdit olabileceğini de belirtti. CBDC’lerin, dijital paralar ile birlikte ortaya çıkan birçok sorunu çözebileceğini ifade eden Beau, buna rağmen CBDC’lerde bile endişelerinin olduğunu dile getirdi. Beau konuya ilişkin olarak açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
“Bunlardan biri, CBDC’lerin bankaları üzerindeki etkisidir. En büyük risk, banka mevduatlarında ciddi bir azalma olacaktır… Düzenlemeyi bir öncelik olarak görüyoruz, çünkü ödeme sistemimizin sorunsuz çalışması her şeyden önce açık, adil ve dengeli bir düzenleyici olmasına bağlıdır.”