Kripto para piyasasında hareketli bir dönem yaşanırken, Türkiye’de de kripto para dolandırıcılığına yönelik operasyonlar gerçekleştiriliyor. Mersin merkezli düzenlenen operasyonlarda 14 ilde 88 şüpheli gözaltına alındı…
Kripto para birimlerinin günlük hayata entegre olmaya başlaması, daha fazla kişinin bu alana ilgi duymasına yol açtı. Giderek popülerlik kazanan kripto para birimleriyle birlikte mağduriyet vakalarında da artış yaşandı. Kripto paraların benimsenmesi arttıkça suçluların odağı haline gelmesi kaçınılmaz oldu.
Kripto paraların popülerliğinden yararlanarak insanları mağdur eden suçlulara yönelik operasyonlar artıyor. Bu konudaki son gelişme Mersin’de yaşandı. Mersin merkezli kripto para operasyonu yapılırken, şüpheliler adına 14 farklı ilde eş zamanlı müdahaleler gerçekleşti. Mersin İl Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 14 ilde gerçekleştirdiği eş zamanlı operasyonlarda 88 şüpheli gözaltına alındı.
Kripto Para Dolandırıcıları Yakalandı
Mersin merkezli 14 farklı ilde gerçekleştirilen kripto para operasyonunda dolandırıcılar hakkındaki iddialar dikkat çekti. Mersin İl Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin operasyonu, sosyal medyadan kripto para yatırımı vaadiyle nitelikli dolandırıcılık yaptıkları iddiası üzerine geldi. Bu iddia kapsamında ekipler 88 şüpheliyi gözaltına aldı.
Emniyet ekipleri, kendilerini kripto para borsası yatırım uzmanı olarak tanıtan ve yüksek kazanç sağlama vaadinde bulunup insanları dolandıran kişileri yakaladı. Emniyetten yapılan açıklamada dolandırıcılık şebekesinin farklı illerde faaliyetlerini sürdürdükleri ifade edildi. Şebeke üyelerinin eylemlerini günlük kiraladıkları evlerde ve apart otel odalarında gerçekleştirdikleri ortaya çıktı.
En Az 5.000 TL Yatırım Talebi
Mersin İl Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün konuyla ilgili yaptığı açıklama dikkat çekti. Açıklamada şebeke üyelerinin dolandırıcılık eylemleri için sahte internet siteleri ve “phishing oltalama” adı verilen dolandırıcılık linkleri oluşturduğu belirtildi. Şebeke, sosyal medya hesapları üzerinden paylaşım yaparak birçok kişinin banka kartı ve hesaplarına erişim sağladı.
Şebekenin hacklemiş olduğu sosyal medya hesapları üzerinden en düşük kripto para yatırımını 5 bin TL olarak belirledikleri öğrenildi. Bu şekilde insanlara yatırımları sonucunda yüksek kazanç elde etme vaadiyle dolandırıcılık yaptıkları belirlendi. Ekipler 39 vatandaşın 721 bin 334 TL’sinin bu şekilde dolandırıldığını tespit etti.