Kripto paraların yasadışı işlemlerde ve kara para aklamada kullanıldığına yönelik tartışmaları alevlendirebilecek bir gelişme bu kez de Diyarbakır’da yaşandı. Diyarbakır merkezli operasyon ile dev dolandırıcılık şebekesi çökertildi, kripto para ile kara para aklayan örgütün işlem hacmi dikkat çekti.
Kripto paralara karşı olmaları ile bilinen birçok isim, özellikle de bu varlıkların yasadışı faaliyetlerde kullanıldığına yönelik iddialardan dolayı bu konuda fikir beyan ediyor. Dünyanın birçok noktasında gündeme gelen bu tartışmalardan dolayı kripto paraların yasal bir zemine kavuşturulması adına da çalışmalar sürüyor. Ülkemizde de henüz kripto paralara ilişkin yasal düzenlemeler netleşmedi. Öte yandan son dönemlerde kripto paraları ilgilendiren birçok operasyon da düzenleniyor. Bu operasyonlardan birinde bu kez dudak uçuklatan işlem hacimleri ortaya çıktı.
Bölgenin En Büyük Suç Örgütü Çökertildi
Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü, Diyarbakır merkezli olmak üzere 5 ilde operasyon düzenledi. Söz konusu operasyonda 16 şüpheli yakalanarak adliyeye sevk edildi. Dolandırıcılık şüphesi ile yakalanan şahısların, kurdukları şebekede araç satış siteleri üzerinden kaparo alarak dolandırıcılık yaptıkları tespit edildi. Polis ekiplerinin yaklaşık 3 ay boyunca devam eden fiziki takibinin ardından, içlerinde devlet memurlarının da bulunduğu dolandırıcılık örgüt üyeleri saptandı. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük suç şebekesi çökertilirken, suçluların kripto paralarla da ilişkilerinin olduğu anlaşıldı.
Elde Ettikleri Paraları Kriptoya Çeviriyorlardı
Dolandırıcı örgütün yalnızca 1 yıl içinde suç kaynaklı işlemlerden 26 milyon liralık işlem hacmi oluşturdukları tespit edildi. Örgütün izlerini kaybettirmek için de kripto paraları kullandıkları ortaya çıktı. Yaklaşık 2 milyon TL’lik vurgun yaptıkları belirlenen örgütün gizliliğe çok önem verdiği, mağdurlardan aldıkları paraları ilk olarak kripto paraya çevirdikleri ve sonrasında da bu varlıkları farklı cüzdanlara dağıttıkları tespit edildi.
Ucuz Fiyatlı Araç İlanı ile Mağdurları Ağlarına Düşürüyorlardı
Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Mersin ve Antalya’da 15 farklı adrese düzenlenen operasyonlarda, dolandırıcılık işlemlerinde kullanıldığı düşünülen birçok cihaza da el koyuldu. Emniyet güçleri operasyonlarda bilgisayar, cep telefonu, SIM kartı, POS cihazı ve tapulara el koyarken, şüpheliler ise sağlık kontrolleri sonrasında adliyeye sevk edildi.
Örgüt, makul fiyatlardan araç satış ilanı açarak araç satın almak isteyen mağdurları ağına düşürüyordu. Ardından ucuz fiyattan aracı kaçırmak istemeyen mağdurlardan kaparo talep ediliyordu ve ödeme alındıktan sonra örgüt iletişim yollarını kapatıyordu. Bu yöntemle çok sayıda kişiyi mağdur eden örgütün bu işlemler için çok sayıda telefon ve bilgisayar kullandığı tespit edildi.