Kripto para dünyası, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yapılan spot Bitcoin ETF başvurularının sonucunu merak ediyor. Son olarak kuruma başvuruda bulunan şirketler arasına Hashdex de katıldı.
Kripto para yatırım şirketi Hashdex, yeni bir spot BTC ETF başvurusunda bulundu. Ancak bu başvuruda öncekilerden farklı olan strateji SEC’in köşeye sıkışmasına neden oldu. Hashdex, diğer başvurulara kıyasla Coinbase borsasıyla bir gözetim anlaşması içermiyor. Şirket bu sistemde BTC’yi doğrudan nakit ile borsadan almak yerine vadeli işlem borsası CME üzerinden temin edecek.
Hashdex’in kritik önem taşıyan stratejisi SEC’i zor durumda bırakabilir. Söz konusu işlem CME’deki Exchange for Pysical ürünüyle yapılıyor. Vadeli işlem kontratının fiziksel varlık ile değiştirilmesine olanak tanınıyor. Örneğin bir yatırımcı belirli miktarda altın almak istese önceden altın için vadeli işlem kontratı satın alıp vade sonunda fiziksel altını alarak kontratı devam ettirebilir.
BTC ETF Başvurusunda Farklı Strateji
Bu durumda yatırımcı EFT işlemi yaparak vadeli işlem kontratını fiziksel altın ile değiştirmiş oluyor. Dolayısıyla vadeli işlem kontratını elinde tutan kişi EFP işlemiyle kontratı kapatıp karşılığında fiziksel altın sahibi olur. SEC daha önce CME’deki vadeli kontratlara dayalı BTC ETF’lerine onay verdiği için bu başvuru kurumun elini kolunu bağlayacak gibi görünüyor.
Kripto varlık yönetimi şirketi Hashdex, spot BTC ETF’i CME ile entegre ederek SEC’in bu alanda reddedemeyeceği bir strateji başlattı. Bloomberg ETF analisti James Seyfartt, bu hamleyle ilgili yaptığı yorumda SEC Başkanı Gary Gensler’in bu sefer köşeye sıkıştığını söyledi. Bir diğer ETF uzmanı Nate Geraci ise şirketin bu başvuruyla harika bir hamlede bulunduğuna dikkat çekti.
SEC Başvuruları Kabul Edecek Mi?
Spot BTC ETF başvuruları arasında farklı bir strateji benimseyen bu başvurunun onaylanması halinde NYSE borsasında işlem görecek. SEC’in ETF başvurusunu değerlendirmek için 240 günlük süresi bulunuyor. Kurum bu sürecin sonunda olumlu veya olumsuz kesin karar verme yükümlülüğüne sahip.