Kripto Para

Altyapı yasa tasarısı nedir? ADA CEO’su miting yapacak

    Kripto para piyasasının pür dikkat odaklandığı ABD Senatosu, altyapı yasa tasarısı görüşmelerinde piyasaları hayal kırıklığına uğrattı. Başından beri bu yasa tasarısına karşı birlik çağrısı yapan Cardano’nun (ADA) kurucusu Charles Hoskinson, bu kez insanları bir miting için sokağa çağırdı.

    ABD Senatosu’nun görüştüğü ve tartıştığı altyapı yasa tasarısı, son günlerde kripto para piyasalarının da en önemli gündem maddelerinden biri konumunda. Söz konusu altyapı yasa tasarısı, ABD’de kripto varlıkların vergilendirilmesini ve daha teknik detayları kapsıyor. ABD’deki altyapı çalışmalarının 29 milyar dolarlık masrafının, kripto varlıklardan elde edilecek olan vergi gelirleri ile karşılanması tartışılıyor.

    Tasarı Ne İçeriyor, “Broker” İfadesi Kimleri Kapsıyor?

    Tartışılan yasa tasarısı, kripto varlıkların vergilendirilmesini kapsıyor ancak bu kapsama, tasarıda kullanılan dil ile daha geniş sınırlara da ulaşıyor. Bu nedenle de yasanın onaylanması durumunda, kripto para ekosistemine bu yasanın büyük ölçüde zarar verebileceği düşünülüyor. Zira tasarıda bildirim yükümlülüğü ile mükellef komisyoncu kişi ya da kurumlar “broker” (komisyoncu) olarak isimlendiriliyor. Bu kavramın belirsizliği, kripto para piyasalarındaki tepkilerin de ortaya çıkmasına neden oluyor.

    Söz konusu yasa tasarısında “broker” ile ilgili kısımda “Başka bir kişi adına dijital varlıkların transferlerini gerçekleştiren herhangi bir hizmeti düzenli olarak sağlamaktan sorumlu olan herhangi bir kişi” tanımlaması yapılıyor. Buradaki tanımında “sorumlu herhangi bir kişi” ibaresi ile birlikte; PoW sistemindeki madenciler, PoS sisteminde varlıklarını kilitleyerek gelir elde edenler (onaylayıcılar), DeFi sisteminden gelir sağlayanlar ve hatta bazı şartlar altında kişisel cüzdanında varlık bulunduran kişiler dahi bu tanıma girebiliyor.

    Tepki Gösteren Kuruluşlar ve İsimler

    Altyapı yasa tasarısında ortaya çıkan bu belirsizlik, sektörde yer alan birçok kişi ve kuruluşun tepkisini çekmiş durumda. Bu kuruluşlar arasında Coinbase, IOHK, CoinCenter, Blockchain Association, Electronic Frontier Foundation (EFF) gibi yerler bulunuyor. Ayrıca tepki verenler arasında Coinbase CEO’su Brian Armstrong, IOHK CEO’su Charles Hoskinson, Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, Twitter ve Square CEO’su Jack Dorsey gibi isimler de yer alıyor.

    Tepkisini daha belirgin bir şekilde ortaya koymak isteyen Cardano (ADA) kurucusu ve IOHK CEO’su Charles Hoskinson, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Washington D.C’de bir miting yapmak istediğini belirtti. Bunun için birtakım telefon görüşmeleri yapacağını ifade eden Hoskinson, aynı zamanda senatörleri de “fosiller” diyerek eleştirdi.

    Charles Hoskinson Neye, Neden ve Nasıl Tepki Gösterdi?

    Senatoda yasa tasarısı görüşülürken uzlaşma sağlanmıştı. Ancak Senatör Richard Shelby ve Senatör Bernie Sanders, “askeri harcamalar konusunda” anlaşma sağlayamadıkları için, kabul edilmesi beklenen değişiklikleri engelledi. Buna sert tepki gösteren Hoskinson açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

    “Bu senatörler, bu 87 yaşındaki yaşayan fosiller, eğer istediklerini alamazsa ülkemizin ekonomisinin geleceğini satmaya istekli olduklarını tüm dünyaya gösterdiler. ‘Ölmekte olan bir imparatorlukta’ yaşamak istemiyorum ama başka ülkeye taşınmaya da niyetli değilim.”

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle