Panama’da devam eden kripto para yasası heyecanına başkandan bir şart geldi! Panama Başkanı Laurentino Cortizo, tasarının daha sıkı kara para aklama kontrolleri gerektirdiğini belirtti ve imza öncesi AML önlemlerinde ne kadar ısrarcı olduğunu gösterdi.
Panama başkanından merakla beklenen kripto yasa tasarısına imza öncesi şok talep! Ülkenin yasama meclisi tarafından kabul edilen ve kripto borsalarına lisans verilmesini öngören düzenlemelerin yer aldığı yasa tasarısını imzalamadan önce Başkan Laurentino Cortizo, kripto para birimleri için daha sert kara para aklama kontrolleri gerektirdiğini belirterek imza öncesi şartını belirtti.
“Kriptoya Karşı Değilim”
Bloomberg’de konuşan Başkan Cortizo, imzalamayı reddettiği yasa tasarısı ile ilgili öncelikle yanlış anlamaları ortadan kaldırmak istedi. Söze, “Kriptoya karşı değilim” diyerek başlayan Başkan Cortizo, küresel AML standartlarına uyulması konusunda ısrarcı olduğunu belirtti. Başkan, “Şu an elimdeki bu yeterli olmayan bilgilerle size cevap vereceksem o yasayı imzalamayacağım. Kanunda kara para aklama faaliyetleriyle ilgili hükümler varsa çok dikkatli olmalıyım. Kara para aklamayla mücadele faaliyetleri bizim için çok önemli.” ifadeleri ile tavrını belirtti.
Panama Milletvekillerinde Kriptoya İlgi Artıyor!
Başkan katı tutumu ile önce kara para aklama düzenlemeleri dese de Panama milletvekilleri git gide kripto tarafına çekilmeye devam ediyor. Hazırlanan yasa tasarısı öncesinde bir milletvekili, tıpkı El Salvador gibi Bitcoin’i yasal hale getirmek istemiş fakat bu yasa hiçbir zaman gerçek olmadı. Şu andaki ulusal meclis tarafından kabul edilen yasa tasarısı çeşitli mal ve hizmetler için kripto ödeme seçeneğini sunsa da sürecin devamında daha farklı gelişmelerin yaşanma ihtimali oldukça yüksek!
IMF’ye Rağmen Bitcoin ve Kripto İlgisi Artıyor!
Panama tarafından atılan adımla birlikte gelişmekte olan ülkelerin kripto ve Bitcoin merakı giderek ayyuka çıktı! El Salvador’un fitilini ateşlediği ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin de peşinden gittiği bu süreç daha fazla ülkede yayılıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ise alınan kararları riskli bulurken daha fazla gelişmekte olan ülke; enflasyon ya da rezerv değerlendirme gibi nedenlerle kripto benimsenmesini hızlandıran adımlar atmayı sürdürüyorlar.