Kripto Para

Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı tamamlandı

    Ankara’da, Kripto Varlık Yasa Tasarısı Platformu tarafından düzenlenen çalıştay tamamlandı. Söz konusu çalıştay boyunca gruplar teknoloji, finans, hukuk gibi alanlarda çalışmalar gerçekleştirdi ve sunumlar yaptı. Çalıştayda elde edilen veriler önümüzdeki günlerde rapor halinde kamuoyuna sunulacak. Peki çalıştayda neler masaya yatırıldı?

    Kripto Varlık Yasa Tasarısı Platformu tarafından Ankara’da düzenlenen Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı tamamlandı. Politika düzenleyicilere yönelik, hem finansal hem de ülke menfaatlerini göz önünde bulunduran düzenlemeler konusunda destek olma amacıyla düzenlenen çalıştay, çalışma gruplarının açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra çalışma grupları, kendi aralarındaki toplantılarla çalıştayı sürdürdü ve çeşitli sunumlar yapıldı.

    Teknoloji Grubu’nun Ele Aldığı Konular

    Sunumlarda ilk sözü, Teknoloji Grubu adına Ahmet Usta aldı. Usta; platformların şeffaflığı ve izlenebilirliği, tahta işlemleri, coin/token listeleme ve delist etme durumlarının nasıl olması gerektiği üzerine konuşma yaptı. Teknoloji grubu söz konusu konuşmada, piyasa yapıcılığı ve alım satım botlarının piyasa açısından doğal olduğunu vurguladı. Ancak Teknoloji Grubu, bot işlemlerinin “gerçekten var olan varlıklar” üzerinden yapılması gerektiğine dikkat çekti. Grup, ayrıca borsaların müşteri işlemleri dışında ikincil gelirleri olduğunu ve bu gelirlerin de şeffaf şekilde paylaşılması gerektiğini belirtti.

    Finans Grubu’nun Ele Aldığı Konular

    Teknoloji Grubu sonrası sözü Finans Grubu adına CryptoIndexSeries’in kurucusu Gökçe Phillips aldı. Finans grubu, düzenlemelerde yasaklayıcı değil, koruyucu netliğe vurgu yaptı. Ayrıca Finans Grubu, “kripto varlık hizmet sağlayıcısı” tanımının da daha fazla derinleştirilmesi gerektiğini belirtti. Grup, “hizmet sağlayıcısı” dendiğinde sadece kripto para borsalarının değil; NFT satan, DeFi ve GameFi hizmetleri sunan platformların da ele alınması gerektiğini ifade etti. Öte yandan grup, saklama hizmetlerinin de sadece bankalarla sınırlı kalmamasını ve bu noktada diğer şirketlerin de önünün açılması gerektiğini vurguladı.

    Hukuk Grubu’nun Ele Aldığı Konular

    Hukuk Grubu adına çalıştayda Avukat Sima Baktaş ve Avukat Elçin Karatay söz aldı. Hukuk Grubu, konuşmalarında ilk olarak Türkiye’de bugüne kadar kripto varlıklarla ilgili kamu kurumlarının (MASAK, Merkez Bankası, SPK) görüş ve düzenlemelerini özetledi. Grup ayrıca Avrupa’dan düzenleme örneklerinin de sunumunu gerçekleştirdi. Çalıştay, düzenleme taslağındaki maddelerle ilgili değerlendirmelerin ardından tamamlandı. Kripto Varlık Yasa Tasarısı Platformu, önümüzdeki günlerde elde edilen çıktıları kamuoyu ile paylaşacak.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle