ABD merkezli dev bankacılık kuruluşu Goldman Sachs, merkezi olmayan finans (DeFi) sektörünün, geleneksel finansa kıyasla bazı avantajlara sahip olduğunu iddia etti. Bankanın raporuna göre DeFi, bankacılık konusunda yetersiz kesimler için daha kolay erişim imkanı sağlıyor.
2021 yılında kripto para piyasalarında görülen devasa büyüme, neredeyse tüm kripto para birimlerinin rekor düzeylere ulaşmasını sağladı. Kripto paralarda gelen bu eşsiz değer artışlarıyla birlikte piyasaya milyonlarca yeni yatırımcı akın etti. Piyasalarda genel tabloda görülen bu büyümeler, piyasaların kapsadığı çeşitli alanlarda da beklenmedik büyümeleri tetikledi. Bu alanların başında gelen merkezi olmayan finans (DeFi) sektörü ise büyümelerine devam ediyor. DeFi işlemleri ve uygulamaları daha fazla yatırımcıya ulaşmaya devam ederken, Goldman Sachs da raporunda DeFi’ye yer verdi.
DeFi’nin Sağladığı Avantajlar ve Getirdiği Bazı Zorluklar
ABD merkezli dev bankacılık kuruluşu Goldman Sachs tarafından hazırlanan rapora göre DeFi, geleneksel finans sektörüne kıyasla bazı avantajlara sahip konumda. Goldman Sachs bünyesinden Zach Pandl’ın hazırlayıp sunduğu raporda DeFi’nin, bankacılık konusunda yetersiz olan kesimlere daha kolay erişim imkanları sağladığı ifade edildi. Ancak yine de raporda, bu alanda fazlasıyla görülen hack saldırıları ve hatalar olduğu için DeFi alanının bazı kusurları olduğu ifade edildi.
Rapora Göre DeFi Kullanıcılarının Karşılaşabileceği Zorluklar
DeFi ekosisteminin yapısal olarak sağladığı farklıklar ve kullanıcılara sağladığı avantajlar arasında; eşsiz ürünler, daha fazla şeffaflık, verimlilik, daha hızlı inovasyon ve daha düşük maliyetlerde gerçekleştirilebilen sınır ötesi ödemeler bulunuyor. Goldman Sachs raporunda da yer verilen bu avantajların, tüketicilerin daha fazla korunması adına endişeli olan yasal düzenleyiciler tarafından gelen baskılardan dolayı, DeFi topluluklarının da çeşitli zorluklarla karşılaşabilecekleri belirtildi.
Raporda, DeFi Alanındaki Büyümelere Yer Verildi
Raporda, DeFi ekosisteminin 2020 yılı ortalarından bugüne uzanan çarpıcı genişlemelerine de yer verildi. Rapora göre DeFi, kabaca 10 kat büyüme elde etti. Raporda, DeFi ekosistemi patlama yaptığı için; veriler, kilitli toplam değerin 2020 yılının ilk yarısındaki 10 milyar dolarlık seviyeden 100 milyar dolar seviyesine çıktığı ifade ediliyor. Bu da rapora göre %900 oranında bir artışa işaret ediyor.